Brněnské letiště odbaví téměř o 50 procent více letů než loni, letošní rok by pro něj měl být rekordní

Zahájení charterové sezony v Brně v květnu 2023. Foto: Vlastimil KučeraZahájení charterové sezony v Brně v květnu 2023. Foto: Vlastimil Kučera

Za velkými očekáváními stojí vysoká poptávka ze strany zákazníků cestovních kanceláří. Právě sezónních linek do dovolenkových destinací bude z Brna létat nejvíce.

Na brněnském letišti se naplno rozebíhá letošní letní sezóna. Že bude rekordní, potvrzují očekávání vedoucího úseku provozu letiště Radka Langa. Podle jeho vyjádření pro ČTK by mělo letos letiště v Tuřanech odbavit přes 600 tisíc cestujících. Počet letů bude o celých 49 procent vyšší než v minulém roce. Zatím nejúspěšnější byl pro Brno rok 2011, kdy odbavilo přes 550 tisíc pasažérů.

Za velkými očekáváními stojí podle Langa vysoká poptávka ze strany zákazníků cestovních kanceláří. Právě sezónních linek do dovolenkových destinací bude z brněnského letiště létat nejvíce, konkrétně 27. Zbylé dvě jsou pravidelné. Provozuje je nízkonákladová letecká společnost Ryanair a jde o spojení jihomoravské metropole s letišti Stansted u Londýna a Bergamo v Itálii.

Čtyři úplné novinky mezi destinacemi

Nově se bude z Tuřan létat na Madeiru, do Černé Hory, Albánie a Volosu v Řecku. Obnovené lety jsou na Kanárské ostrovy do Fuerteventury, španělské Murcie, řecké Prevezy, egyptské Taby a italské Lamezie Terme. Tradiční destinace letos obslouží více letů.

Cestovní kancelář Čedok rekordní zájem o cestování napříč destinacemi i velkou poptávku po odletech z regionálních letišť potvrzuje, její největší expanze proběhne právě na brněnském letišti, odkud nabídne během následujících týdnů postupně všech svých 20 destinací. Prodaných má již o 85 procent více zájezdů než loni.

„Budeme mít v Brně bázované jedno letadlo, které bude létat pouze pro nás, další letadla budeme sdílet s jinými cestovními kancelářemi. Důvodů, proč se lidé chystají na dovolenou ve větší míře než loni, je více. Už to není pouze odložená poptávka po covidové pandemii a zrušení různých omezení. Více lidí chce poznávat, je vyšší zájem jak o eurovíkendy, tak o dlouhé poznávací okruhy. Jestli Češi někde šetří, tak to není dovolená,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Zahájení báze Čedoku v Brně prvním letošním charterem na Fuerteventuru.Zdroj: Čedok

Zahájení báze Čedoku v Brně prvním letošním charterem na Fuerteventuru.
Zdroj: Čedok

Tagy brno BRQ Čedok FR Letiště Brno Letiště Brno - Tuřany Ryanair smartwings SW
82 komentářů