Brněnské letiště míří k novému rekordu, do září odbavilo o desetinu více cestujících

Provoz na brněnském letišti. Pramen: Letiště BrnoProvoz na brněnském letišti. Pramen: Letiště Brno

V zimě doplní pravidelnou linku do Londýna dvě exotické destinace – thajský Phuket a Mauricius, který je v Brně letošní novinkou.

Brněnské letiště má za sebou rekordní letní sezonu. Od ledna do konce září odbavilo 682 000 cestujících, což je o 10 procent více než za stejné období loni. Míří tak i k překonání dosavadního celoročního rekordu, který je z loňska (686 867 cestujících). Předchozí rekord z roku 2011 byl o 128 000 cestujících nižší.

Cestující si mohli během léta v Brně vybírat z 33 destinací, což je zatím nejvíce v historii letiště. Mezi nejvytíženější patřila pravidelná linka na letiště Stansted v Londýně, do konce září ji využilo 74 000 cestujících. V letním letovém řádu létá šestkrát a v zimním pětkrát týdně.

Pokud jde o klasické dovolenkové destinace, nejvíce cestujících míří na charterech z Brna do letovisek Antalya, Marsa Alam, Hurghada, Burgas na ostrov Mallorca.

Nejsilnější provoz byl na letišti v Tuřanech v červenci, kdy bylo odbaveno 170 330 cestujících. Hranici 120 000 překonaly i červen a srpen, v září branami letiště prošlo 119 000 cestujících.

„Moc nás těší, že lidé létají na dovolené z Brna více než kdykoliv předtím, což potvrzují velmi vysoká čísla odbavených cestujících. Máme radost, že stále rostoucí počet destinací dokáže jít této poptávce naproti. Za to také samozřejmě vděčíme dlouholeté spolupráci s cestovními kancelářemi i leteckými společnosti,“ uvedl šéf letiště Milan Kratina.

V zimě doplní pravidelnou celoroční linku do Londýna dvě exotické destinace – thajský Phuket a Mauricius, který je v Brně letošní novinkou. Lety na Mauricius začnou 6. listopadu. Obě destinace budou s frekvencí jednou týdně obsluhované letadly Boeing 787-9 Dreamliner s kapacitou 359 cestujících.

V únoru se opět začne létat do dvou egyptských letovisek – Marsa Alam a Hurghada.

Tagy Letiště Brno
34 komentářů