Anketa: Britští poslanci chtějí zakázat v autě i hands-free, čeští výzkumníci to podporují

Hands-free, ilustrační foto. Pramen: European Transport Safety CouncilHands-free, ilustrační foto. Pramen: European Transport Safety Council

Parlamentní dopravní výbor ve Velké Británii navrhl přísnější omezení týkající se používání mobilního telefonu během řízení a přísnější právní postihy

Parlamentní dopravní výbor ve Velké Británii navrhl přísnější omezení týkající se používání mobilního telefonu během řízení a přísnější právní postihy pro řidiče s mobilem. Členové výboru doporučili britké vládě rozšířit zákaz užívání mobilního telefonu ve vozidle i na hands-free.

To je přitom obecně vnímáno jako bezpečné. „Skutečností je, že jakékoliv použití telefonu snižuje pozornost řidiče a vláda by měla zvážit rozšíření zákazu i na využívání hands-free,“ uvedla předsedkyně výboru Lilian Greenwoodová.
Cílem je podle ní předcházet úmrtím a vážným zraněním při dopravních nehodách.

Britský právní řád v současné době, stejně jako v České republice, pouze zakazuje držení mobilu během řízení. Podle Greenwoodové by se mělo obecně používání telefonu během jízdy stát nepřijatelným stejně jako jízda pod vlivem alkoholu.

Podobný názor má i organizace českého ministerstva dopravy Centrum dopravního výzkumu, která na vývoj v Británii upozornila. „Používání mobilního telefonu během řízení prodlužuje reakční dobu řidiče, zhoršuje motorickou koordinaci, klade větší nároky na kognitivní kapacitu řidiče a jeho smyslové vnímání. Kromě toho ovlivňuje také schopnost udržení se v jízdním pruhu,“ uvedla ředitelka Divize dopravního inženýrství, bezpečnosti a strategií Centra dopravního výzkumu Veronika Valentová.

Negativní vliv využívání mobilního telefonu, včetně používání hands-free podle CDV dokládá řada výzkumů. „Obecně platí tvrzení, že o co komplexnější obsah hovoru a činnost se zařízením v kontextu nároků prostředí se jedná, tím je zátěž vyšší. V praxi to znamená, že psaní textové zprávy v hustém provozu, případně emočně náročný hovor je extrémně riziková činnost,“ doplnilo CDV v tiskovém sdělení.

[yop_poll id=“31″]

Tagy Centrum dopravního výzkumu hands-free mobilní telefony Velká Británie
50 komentářů