Britská letiště zavedou modernější skenery, cestujícím zjednodušší kontroly

Bezpečnostní kontrola na letišti. Pramen: Letiště PrahaBezpečnostní kontrola na letišti. Pramen: Letiště Praha

Cestující odlétající z některých britských letišť by při bezpečnostní kontrole nemuseli vytahovat tekutiny či elektroniku ze svých příručních zavazadel.

Na vybraných letištích v Británii by v průběhu roku 2024 mohlo dojít ke zjednodušení bezpečnostních kontrol, především co se přepravy tekutin a elektronických zařízení v příručních zavazadlech týče. Britská vláda totiž zvažuje zavedení modernějších skenerů, obdobných těm používaných v nemocnicích, také známých jako CT. S informacemi přišly deníky The Times a BBC.

Od listopadu roku 2006 mohou mít cestující v příručním zavazadle při průchodu letištní bezpečnostní kontrolou tekutiny v obalech s maximálním objemem 100 mililitrů. Ty navíc musí být umístěny v uzavíratelném plastovém sáčku o celkovém objemu jednoho litru. Před prohlídkou musí pasažéři tento sáček stejně jako všechna elektronická zařízení ze zavazadla vyjmout, což by měla změnit právě nejnovější generace detekčních zařízení.

Nová technologie 3D skenerů se od roku 2017 testuje na londýnském letišti Heathrow. Pracovníkům bezpečnostní kontroly umožňuje obsah zavazadla přiblížit a se snímky otáčet. Zavedení skenerů má výrazně přispět k rychlejšímu odbavení a ke kratším frontám. Technologii už několik let používají například letiště v Atlantě nebo Chicagu. Nástup nové detekční technologie zpozdila pandemie, k urychlení kontrol pomocí 3D skenerů se zavázal dnes již bývalý britský premiér Boris Johnson.

 

 

Tagy bezpečnostní kontroly Velká Británie
9 komentářů