British Airways se rozloučí s posledními jumby. Dvě 747 odstartují z Heathrow vedle sebe

Boeing 747-400 British Airways při odletu z Londýna. Foto: British AirwaysBoeing 747-400 British Airways při odletu z Londýna. Foto: British Airways

Aerolinky získaly speciální povolení využít pro poslední odlet paralelní dráhy.

Netradiční rozlučku s letadly Boeing 747 chystají na zítřejší ráno British Airways. Dva letouny 747-400 při svém posledním letu z londýnského letiště Heathrow budou startovat z obou paralelních drah najednou.

Speciální rozloučení chystají při letu do Walesu na letiště St. Athan, kde už postupně dochází ke šrotaci dalších letadel 747. Start proběhne kolem půl deváté ráno londýnského času, British Airways si pro něj vyžádaly speciální povolení. Běžně totiž jedna dráha na letišti Heathrow slouží ke vzletům a druhá k přistáním.

Letadla registrací G-CIVB a G-CIVY jsou posledními jumby, která na Heathrow zůstala. Letoun G-CIVY pak ještě proletí kolem letiště na rozloučenou.

Do šrotu míří letadla s dvěma rozdílnými nátěry: jedním je takzvaný Negus, který se na letadle objevil loni u příležitosti stého výročí založení BA. Jde o letadlo z února 1994, naposledy letělo s cestujícími v dubnu letošního roku z Miami do Londýna. Letoun G-CIVY je z roku 1998, létá v současném korporátním nátěru. „Bude to těžký den pro každého. Jumba vzlétnou z našeho domova na Heathrow naposledy,“ uvedl šéf British Airways Alex Cruz.

Konec letadel 747 urychlil nástup pandemie koronaviru. British Airways létají s jumby od roku 1971, poslední nový stroj převzala firma v roce 1999. „Jsou to letadla pro jinou dobu. Mají mnohem vyšší spotřebu než novější stroje a potřebují podstatně větší pozornost našich techniků. Závisí na vysokém počtu cestujících a velkému zájmu o naše prémiové třídy, aby se uživila. Nevěříme, že tato letadla jsou aktuálně udržitelná v letectví,“ uvedla firma v dopise zaměstnancům.

Tagy 747 Boeing 747 British Airways
8 komentářů