Březen přinesl nový rekord. Mýto státu vyneslo nejvíce od roku 2007

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Dopravci v březnu zaplatili na mýtném 1,285 miliardy korun, což je meziročně o 29 procent více.

Nákladní silniční dopravci dělají letos státu radost. V březnu zaplatili na mýtném 1,285 miliardy korun, což je meziročně o 29 procent více. Jde zároveň o nejvýnosnější měsíc za celou dobu vybírání mýta, které bylo spuštěno v lednu 2007.

„Měsíce březen, duben a květen loňského roku byly ovlivněny nastupující pandemií nemoci covid-19. Meziroční srovnání vybraného mýtného tak není úplně relevantní,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel společnosti CzechToll, která pro stát provozuje mýtný systém. Výběry rostou také kvůli zvýšení sazeb za hluk a znečištění ovzduší.

Letošní březen byl nicméně výrazně lepší i než letošní leden (1,067 mld.) a letošní únor (1,087), kdy už poplatky byly vyšší. Nejvýnosnějším měsícem byl dosud loňský říjen (1,11 mld.).

Za užití českých dálnic uhradili dopravci na mýtném v březnu více než 1,132 miliardy korun, za užití silnic I. třídy (platí se cca na 900 km) pak přes 152 milionů korun. Satelitní mýtný systém zaznamenal na zpoplatněných komunikacích 97 milionů mýtných transakcí, což představuje meziroční nárůst o necelých 14 procent.

Aktuálně je v oběhu více než 481 tisíc palubních jednotek, z nichž necelá třetina je používána v tuzemských vozidlech.

Tagy czechtoll kamiony mýtné
13 komentářů