Bratislava shání třicet nových tramvají, chystá další soutěže. Na nákup použije evropské dotace

Tramvaj Škoda 30T v Bratiislavě. Foto: DPBTramvaj Škoda 30T v Bratiislavě. Foto: DPB

Modernizací tramvají chce dosáhnout Bratislava většího zájmu obyvatel o cestování hromadnou dopravou.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) se rozhodl omladit svoji tramvajovou flotilu. Vypsal soutěž na nákup 30 jednosměrných nízkopodlažních tramvají, které mají zvýšit komfort v cestování veřejnou dopravou po slovenském hlavním městě.

Soutěž vypsal DPB na svém profilu zadavatele a informoval o ní v tiskové zprávě. Předpokládaná hodnota zakázky je 89 milionů eur (2,34 miliardy korun).

Podle zadávací dokumentace musí tramvaje mít délku do 32,5 metru a kapacitu nejméně 240 cestujících při obsazení 5 osob na metr čtvereční, nízkopodlažnost musí dosáhnout nejméně 85 %. Nákup chce Bratislava financovat s evropskou dotací. Podle podmínek soutěže má vítěz jistou dodávku deseti tramvají, zbylých dvacet je opce. V hodnocení má cena podíl 80 %, zbytek připadá na technické parametry.

Vysoká úroveň cestování veřejnou dopravou je jedinou cestou, jak pomoci Bratislavě řešit její kritickou dopravní situaci. Bez zvýšení podílu cestujících v MHD není možné zvýšit kvalitu života v naší metropoli. Obnova vozového parku je součástí našich snah přilákat do MHD více lidí,“ uvedl předseda představenstva DPB Martin Rybanský.

Třicet nových tramvají má nahradit zejména nejstarší vozidla. Budou kapacitnější, klimatizované, vybaveny informačním systémem zobrazujícím přestupy v reálném čase. Po dokončení dodávky nových tramvají by mělo být 75 % tramvají v Bratislavě nízkopodlažních.

Dopravce finalizuje s přípravou dalšího tendru na deset nízkopodlažních obousměrných tramvají, které by měly pomoci redukovat potřebu náhradní autobusové dopravy během modernizace tramvajových tratí. Chystá současně i nákup dalších vysokokapacitních tramvají pro plánované prodloužení tramvajové trasy v Petržalce.

Zatím poslední zakázku na tramvaje v Bratislavě vyhrála Škoda Transportation, která do slovenské metropole dodala celkem 30 jednosměrných tramvají Škoda 29T a 30 obousměrných Škoda 30T.

Tagy Bratislava Dopravný podnik Bratislava DPB Top
64 komentářů