Bratislava otevřela nové moderní autobusové nádraží, je součástí nákupního centra

Nové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.skNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.sk

Nový terminál má zvládnout odbavit až pět tisíc autobusů denně.

Obyvatelé a návštěvníci Bratislavy mají od dnešního dne k dispozici nové autobusové nádraží Mlynské Nivy. Postavila ho společnost HB Reavis, která nad ním vybudovala velké nákupní centrum. Součástí je i parkoviště pro jízdní kola a auta.

Toto moderní nádraží je tím, co Bratislava dlouho potřebovala. Kvalitní přestupní uzel na evropské úrovni, kde lidé komfortně přestoupí z regionálních a dálkových linek na městské,“ uvedla bratislavská radnice na svých facebookových stránkách. Stanice má výrazně zlepšit komfort cestování po celém regionu.

Terminál měl být původně otevřen již loni v létě, stavba nabrala zpoždění kvůli pandemii koronaviru. Má zvládnout obsloužit až pět tisíc autobusů denně. Součástí je velmi silná vzduchotechnika, která má zabránit zakouření prostoru emisemi ze spalovacích motorů. Terminál má celkem 36 nástupních stanovišť a sedm výstupních.

Komplex Nivy se začal budovat v roce 2017. Kromě autobusového nádraží je jeho součástí nákupní centrum, tržnice a výšková administrativní budova. Na zelené střeše je běžecká dráha, zóny na cvičení, místa pro piknik nebo komunitní zahradu.

Součástí nádraží je parkoviště pro 2150 aut a první cyklověž ve městě pro několik stovek jízdních kol. Provozovatelem je společnost Slovak Lines. Detailněji je celý projekt popsán na jejich stránkách.

Bratislava jedná s ministerstvem dopravy a slovenskými železnicemi ŽSR také o proměně hlavního vlakového nádraží, které je dosud spíše ostudou.

Nové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.skNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislavský samosprávný krajNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.skNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislavský samosprávný krajNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.skNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislavský samosprávný krajNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislavský samosprávný krajNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislavský samosprávný krajNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.skNové autobusové nádraží v Bratislavě. Foto: Bratislava.sk

 

Tagy Bratislava Mlynské Nivy
97 komentářů