Bosch podle slovenské vlády postaví u Prešova továrnu na výrobu motorů pro elektrokola

Elektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace TipsportElektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace Tipsport

Výroba má zaměstnat čtyři tisíce lidí, Bosch zatím investici nepotvrdil.

Bosch vybuduje na východním Slovensku továrnu na výrobu elektromotorů do jízdních kol. Závod v plánovaném průmyslovém parku Záborské v okrese Prešov zaměstná nepřímo až 4000 lidí. Novinářům to sdělil slovenský ministr hospodářství Richard Sulík po středečním jednání vlády, kde vláda současně schválila osvědčení o investici na investiční projekt Záborské Industrial Park. Průmyslová zónu s rozměry přes 115 hektarů připraví státní společnost MH Invest.

Rozhodnutí o investici ještě není konečné, společnost Bosch má v září požádat o finanční pomoc ve výši 37 milionů eur stát. Vláda ji pak musí schválit. Půjde o přímou dotaci, nikoliv o daňové úlevy. Ministr hospodářství zdůraznil, že právě takové investice pomohou vyrovnat rozdíly mezi regiony, což považuje za prioritu. Ministr dále zmínil, že všechny investice tlačil během svého působení na východ Slovenska s cílem obohatit region. Po Rimavské Sobotě, Valalicích a Záborském ministr za SaS slibuje i další investici. Detaily však zatím neprozradil.

Na východě Slovenska už dříve oznámila plány investovat společnost Volvo Cars. Ta chystá u Košic výstavbu závodu na výrobu elektromobilů. Investice do továrny v průmyslovém parku Valaliky bude činit v přepočtu přes 29 miliard českých korun. Samotná automobilka zaměstná 3300 pracovníků, celkově se vytvoří až 13 tisíc pracovních míst. Očekává se, že závod ročně vyrobí 250 tisíc elektromobilů. Výstavba začne v příštím roce, sériová výroba odstartuje v roce 2026. Dvacet procent investice bude podpora státu.

Tagy Bosch elektrokola slovensko
15 komentářů