Bombardier dodá do Berlína nové padesátimetrové tramvaje Flexity

Tramvaj Bombardier Flexity v Berlíně. Foto: BombardierTramvaj Bombardier Flexity v Berlíně. Foto: Bombardier

Nové tramvaje mají nahradit postupně vozidla z přelomu tisíciletí.

Společnost Bombardier Transportation vyhrála další velkou zakázku na dodávku tramvají do Berlína. Nová smlouva počítá s dodávkou až 117 tramvají Flexity.

Vítězství v soutěži oznámil Bombardier v tiskové zprávě. Padesát metrů dlouhé tramvaje mají nabídnout více míst pro cestující než dosud. Berlínský dopravní podnik Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) uzavřel s Bombardierem rámcovou smlouvu na dodávku 117 tramvají a dodávku náhradních dílů až na 32 let v hodnotě 571 milionů eur (zhruba 15 miliard korun). Současně už podepsal první kupní smlouvu na dodávku 20 nových tramvají v hodnotě 115 milionů eur. První kupní smlouva počítá s dodávkou tří pětičlánkových a sedmnácti devítičlánkových tramvají.

Nové tramvaje Flexity budou o deset metrů delší než poslední dodávka stejného typu pro Berlín. Bombardier slibuje proti předchozí generaci také vylepšené podvozky, které mají být tišší. Budou vybaveny řadou bezpečnostních asistentů, například detektorem překážek na trati. Další technické detaily o nové tramvaji Bombardier zatím nezveřejnil. Nové tramvaje mají postupně v Berlíně nahradit tramvaje GT6 z přelomu tisíciletí.

V Berlíně ještě běží dodávka z rámcové smlouvy z roku 2006, poslední kupní smlouva byla podepsána v roce 2017. Do německého hlavního města mají zbývající kusy z této série dorazit v příštím roce. S novou kupní smlouvu bude v Berlíně jezdit 251 tramvají Flexity od Bombardieru. Stejný typ vyrábí Bombardier ve svém závodě v  Görlitz a Budyšíně také pro Drážďany. Minulý týden představil už první svařenou karoserii pro saské hlavní město.

https://twitter.com/BombardierRail/status/1336690874722512897?s=20

Tagy Berlín Berliner Verkehrsbetriebe bombardier Bombardier Transportation BVG Flexity Německo
10 komentářů