Boj o sedmimiliardovou zakázku. Královéhradecký kraj se snaží zvrátit verdikt ÚOHS

Autobus MaN Lion´s coach. Foto: Královéhradecký krajAutobus MaN Lion´s coach. Foto: Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj ještě zkouší zvrátit nepříznivý vývoj téměř rok trvající zakázky na desetiletý provoz regionálních autobusových linek. Soutěž zrušil nepravomocně

Královéhradecký kraj ještě zkouší zvrátit nepříznivý vývoj téměř rok trvající zakázky na desetiletý provoz regionálních autobusových linek. Soutěž zrušil nepravomocně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Proti rozhodnutí podal v pátek kraj rozklad, oznámil v tiskové zprávě.

ÚOHS zrušil zakázku na základě podnětu Arrivy. Ta poukázala na to, že v případě objednání menšího nebo vyššího objemu kilometrů se vysoutěžená cena mění v nevýhodnou. Váha takzvané variabilní ceny podle Arrivy umožnila, aby mohl vyhrát i dopravce se základní cenou vyšší než například druhý v pořadí.

„Podnět společnosti Arriva popisoval situaci, kdy v případě, že vítězný dopravce bude jezdit o 20 procent kilometrů navíc, bude dražší než druhý v pořadí. Kritéria hodnocení totiž nahrávala možným spekulacím s náklady dopravce a tato praxe se nyní potvrdila v oblasti Trutnovska,“ uvedl mluvčí Arrivy Martin Farář.

Kraj na svém stanovisku trvá, navíc se podivuje nad tím, že ho ÚOHS vůbec řešil. „Královéhradecký kraj uvedené rozhodnutí považuje za zásadní a přelomové nejen pro jím zadávanou veřejnou zakázku, ale pro zadávání veřejných zakázek obecně. Úřad totiž zahájil řízení, přestože podnět podaný stěžovatelem neměl být vyřizován a v rozhodnutí dospěl k právnímu názoru, že úřad je oprávněn přezkoumávat hospodárnost veřejných zakázek a nastavení hodnotících kritérií. Kraj uvedené rozhodnutí považuje za věcně nesprávné, a i proto proti němu podal rozklad,“ dodal Červíček.

Veřejná zakázka řeší zajištění autobusové dopravy na území Královéhradeckého kraje pro příštích 10 let. Maximální cena celé zakázky je 7,7 miliardy korun. Kraj soutěž rozdělil na osm oblastí, pro které v minulých měsících vysoutěžil dopravce.

Do sporů kolem výběru autobusových dopravců se vložila tento týden i Transparency International. V dopise upozornila na možný střet zájmů.

 

Tagy Královéhradecký kraj Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zajištění dopravní obslužnosti Královéhradeckého kraje
Žádné komentáře