Boj o povolení pro D35. ŘSD u Litomyšle přidalo zeleň a protihlukové stěny

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Jeden z problematických úseků budoucí dálnice D35 stále čeká na územní rozhodnutí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo upravené podklady pro vydání územního rozhodnutí na úsek dálnice D35 Litomyšl – Janov, I. etapa. Některým lidem, spolkům a obcím z okolí v této části dlouhodobě vadila zvolená trasa a navržené řešení. Účastníci řízení mají nyní možnost se k dokumentaci vyjádřit, materiál je na úřední desce.

Úsek čtyřpruhové dálnice měří 5310 metrů, součástí budou čtyři mosty a tři nadjezdy pro menší silnice. Bude také nutné přeložit části některých silnic a místních komunikací.

Trasa vede po zemědělských pozemcích severozápadně od Litomyšle. Nejmenší vzdálenost od okolní zástavby je 335 metrů u obce Sedliště a 650 metrů u obce Kornice. Spolu s předcházejícím úsekem Džbánov – Litomyšl a navazující částí Litomyšl – Janov tvoří stavba obchvat Litomyšle.

ŘSD se kvůli odmítavému postoji části veřejnosti snažilo najít kompromis. Předešlo by tak odvoláním v územních a stavebních řízeních. V létě se s odpůrci trasy sešel i generální ředitel Radek Mátl, 23. června se uskutečnilo veřejné projednání.

Podle starosty Litomyšle Daniela Brýdla (Generace 89) ŘSD podle připomínek upravilo niveletu dálnice a doplnilo protihlukové stěny a zeleň. „Pak by se mělo podepsat memorandum se všemi zúčastněnými, že tato varianta by měla projít a nikdo se nebude odvolávat,“ řekl ČTK Brýdl.

ŘSD žádá o územní rozhodnutí platné pět let. V minulosti lhůtu zdůvodňovalo velkým rozsahem stavby, časově náročným zpracováním projektové dokumentace a komplikovaným projednáváním s úřady i vlastníky pozemků.

Na vydání územních rozhodnutí čekají i související úseky Džbánov – Litomyšl a Litomyšl – Janov. I proti nim se někteří účastníci řízení, například obce Kornice a Strakov, odvolali. Podle aktuálního informačního letáku počítá ŘSD se zahájením stavby v roce 2023.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov

ČTK

 

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
33 komentářů