Boj nekončí. Děti Země napadly žalobou povolení pro dálnici Hulín – Fryšták

Stavba dálnice D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSDStavba dálnice D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD

Dálnice D49 se po jedenáctileté pauze od prosince znovu staví, vítězství Dětí Země u soudu by ale mohlo budování opět zastavit.

Ekologický spolek Děti Země naplnil své prosincové hrozby a napadl žalobou stavební povolení pro dálnici D49 Hulín – Fryšták. Upozornila na to zlínská redakce Českého rozhlasu. Stavba dálnice začala znovu po jedenáctileté pauze loni v prosinci.

Děti Země podaly žalobu 20. ledna, tedy v poslední možný den dvouměsíční lhůty, která běžela od zamítnutí jejich rozkladu proti stavebnímu povolení ministerstvem dopravy. „Budeme rozporovat především podmínky závazných stanovisek, které podle nás nejsou kvalitní a je potřeba je zpřísnit. Hlavní spor je o paragraf 23 zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, který umožnil vydat nové závazné stanovisko EIA bez účasti veřejnosti, takže to tam budeme také namítat jako právní problém,“ uvedl už v prosinci šéf Dětí Země Miroslav Patrik.

D49 Hulín - Fryšták. Pramen: ŘSD

D49 Hulín – Fryšták. Pramen: ŘSD

K dokončení dálnice otevřel cestu v roce 2019 Nejvyšší správní soud v Brně, který s definitivní platností zamítl dvě kasační stížnosti ekologických aktivistů. Spor se týkal výjimek pro chráněné druhy. Ředitelství silnic a dálnic tak mohlo pokračovat ve stavebním řízení, které pravomocně získalo loni v listopadu. Ministr dopravy zamítl šest rozkladů, které proti povolení podaly čtyři spolky (Vizovické vrchy, Spolek pro ekologii Kostelec, Egeria a Děti Země) a dvě fyzické osoby.

Od prosince se proto znovu staví, vítězství Dětí Země u soudu by ale mohlo budování opět zastavit. Podrobně psal deník Zdopravy.cz o dálnici v prosinci.

Tagy D49 Děti Země Hulín - Fryšták
231 komentářů