Boeing ztratil prvního zákazníka na MAXy. Saúdové si místo nich koupí airbusy

Vizualizace 737 MAX 8 v barvách Flyadeal.com. Foto: BoeingVizualizace 737 MAX 8 v barvách Flyadeal.com. Foto: Boeing

Půl roku po podpisu dohody na dodávku 30 letadel Boeing 737 MAX 8 od rychle rostoucí saúdskoarabské nízkonákladové společnosti Flyadeal.com

Půl roku po podpisu dohody na dodávku 30 letadel Boeing 737 MAX 8 od rychle rostoucí saúdskoarabské nízkonákladové společnosti Flyadeal.com může americký výrobce letadel objednávku hodit do koše.

Dopravce v neděli oznámil, že místo Boeingů si koupí až 50 airbusů A320.  Zrušení objednávky MAXů oznámila firma jedinou větou, v které není ani slovo Boeing, ani 737: „Budeme provozovat pouze flotilu airbusů A320,“ uvedla firma v prohlášení.

Dohoda počítá se závazným nákupem 30 letadel A320neo a opcí na dalších dvacet kusů. Má podpořit růst firmy na vnitrostátních i mezinárodních linkách. První letadla mají dorazit v roce 2021. Firma využila dohody Airbus s mateřskou Saudi Arabian Airlines Corporation z letošního pařížského aerosalonu.

Ještě loni na konci roku aerolinka oznámila, že letadla 737 MAX 8 jsou pro ni výhodnější.  Jde o první konkrétní zrušenou objednávku na tato letadla od uzemněn v březnu letošního roku, ostatní aerolinky o ní zatím jen mluví. Boeing v prohlášení uvedl, že rozhodnutí dopravce chápe a že je připraven být nápomocen dalšímu rozvoji flotily v budoucnosti.

Návrat Boeingů 737 MAX na oblohu je zatím v nedohlednu. Minulý týden evropský letecký úřad EASA našel dalších pět problémů, které chce u letadel vyřešit než jim povolí návrat do provozu. Belgický úřad civilního letectví oznámil, že je do konce roku rozhodně nepovolí pro provoz v belgickém vzdušném prostoru.

Tagy Airbus A320neo boeing 737 MAX 8 Flyadeal
12 komentářů