Azerbaijan Airlines objednávají u Airbusu 12 letadel, kontrakt počítá s dodávkou A320neo i A321neo

Airbusy A320neo Family v barvách Azerbaijan Airlines. Zdroj: AirbusAirbusy A320neo Family v barvách Azerbaijan Airlines. Zdroj: Airbus

Letecká společnost chce akvizicí posílit své kapacity a dosáhnout nižších provozních nákladů.

Ázerbájdžánský vlajkový dopravce Azerbaijan Airlines zadal Airbusu pevnou objednávku na 12 letadel rodiny A320neo. Smlouva byla podepsána na slavnostním ceremoniálu v Baku za přítomnosti zástupců obou firem. Evropský výrobce letadel dodá dopravci na základě kontraktu stroje A320neo i A321. Konkrétní zastoupení jednotlivých typů zatím není známo.

Letecká společnost chce akvizicí posílit své kapacity a dosáhnout nižších provozních nákladů. To by ji měly nové stroje umožnit, Airbus totiž slibuje u strojů rodiny A320neo minimálně o 20 % nižší spotřebu paliva ve srovnání s letadly A320ceo, které dopravce nyní provozuje. Finanční úspora na provozních nákladech má dát dopravci prostor pro další rozvoj v následujících letech.

Azerbaijan Airlines aktuálně disponují různorodou flotilou letounů obou hlavních výrobců. Zastoupeny jsou v ní úzkotrupé stroje i širokotrupé letadla na dlouhé vzdálenosti. Letouny nově objednané se připojí ku trojici Airbusů A320neo dodaných zkraje roku. Dopravce cílí na postupnou obměnu flotily na letadla novějšího data výroby.

Tagy A320neo A321neo Airbus Airbus A320neo Airbus A321neo AZAL Azerbaijan Airlines
Žádné komentáře