Boeing zastaví v lednu výrobu letadel 737 MAX, má jich 400 v zásobě

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Problémy s opětovnou certifikací letadla 737 MAX přinutily Boeing k zásadnímu kroku. Firma dnes oznámila, jen pár minut po uzavření

Problémy s opětovnou certifikací letadla 737 MAX přinutily Boeing k zásadnímu kroku. Firma dnes oznámila, jen pár minut po uzavření obchodování na newyorské burze, že v lednu zastaví výrobu těchto letounů v závodě v Rentonu.

Boeing během uzemnění letadel pokračoval v jejich výrobě, průběžně jen posouval své odhady, kdy stroje získají zpět povolení létat. Firma dnes oznámila, že má vyrobeno 400 letadel, která mají sice svého koncového zákazníka, ti je ale nemohou převzít. Mezi nimi je i patnáct letounů pro české Smartwings. Už v létě firma zjistila, že nemá letadla kam dávat, omezila zaměstnancům například parkoviště pro auta, umístila na ně neodebrané 737 MAX.  „Rozhodli jsme se dát přednost dodávce již vyrobených a uskladněných letadel a dočasně zastavujeme od ledna výrobu,“ uvedl Boeing.

V prohlášení Boeing napsal, že věří, že takový postup naruší nejméně celý dodavatelský řetězec. Rozhodnutí je podle výrobce učiněné na základě řady faktorů, zejména nejistotě, kdy letadlo získá opětovné povolení k provozu.

Boeing neuvedl, na jak dlouho výrobu zastaví. Firma ale oznámila, že zaměstnance nepropustí a přesune je dočasně jinam.

Ve stejný den oznámil Boeing, že vyplatí čtvrtletní dividendu ve výši 2,055 dolarů na akcii. Ty jen během dnešního dne před oznámením zastavením výroby ztratily přes čtyři procenta.

Tagy 737 max Boeing¨ Top uzemnění letadel 737 MAX
27 komentářů