Boeing začne s výplatou odškodnění pozůstalým po nehodách 737

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Americký výrobce letadel Boeing začal přijímat žádosti pozůstalých po 346 lidech, kteří zahynuli při nehodách letadel 737 MAX společností Lion

Americký výrobce letadel Boeing začal přijímat žádosti pozůstalých po 346 lidech, kteří zahynuli při nehodách letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian Airlines. Mezi rodiny obětí nehody chce firma rozdělit 50 milionů dolarů.

Výplata bude probíhat ze speciálního fondu, který Boeing založil. Už dříve výrobce letadel uvedl, že dalších 50 milionů dolarů rozdělí zejména do komunit, kde pozůstalí žijí, například na vzdělávání.

V přepočtu na každou oběť firma vyplatí 144,5 tisíc dolarů, tedy zhruba 3,5 milionu korun. Boeing nepodmiňuje výplatu tím, že pozůstalí stáhnou své žaloby vůči Boeingu, v kterých požadují větší odškodné. Žádat o platbu musí pozůstalí do konce roku.

O osudu stále uzemněných letadel není dosud jasno. Čím dál pravděpodobnější ale je scénář, že si každý letecký úřad bude schvalovat provoz sám a nepůjde o globální certifikát. Americký úřad civilního letectví FAA potvrdil, že nemá aktuálně žádný časový plán, kdy provoz letadel po úpravách řídícího software znovu povolí. „Naši hlavní prioritou je bezpečnost. Proto nemáme žádný časový plán, kdy bude naše práce hotová. Každá vláda si pak bude moci rozhodnout sama, zda povolí návrat letadla do provozu,“ uvedla FAA v prohlášení.

Tagy boeing uzemnění letadel 737 MAX
10 komentářů