Boeing nabídl odškodné 100 milionů dolarů za tragické nehody 737 MAX

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Výrobce letadel Boeing slíbil, že vládám a neziskovým organizacím vyplatí 100 milionů dolarů, které budou určeny hlavně pro pozůstalé po

Výrobce letadel Boeing slíbil, že vládám a neziskovým organizacím vyplatí 100 milionů dolarů, které budou určeny hlavně pro pozůstalé po obětech tragických nehod letadel 737 MAX  v Indonésii a Etiopii. Firma se tak snaží vylepšit image, která je po uzemnění těchto letadel kvůli chybám v řídícím software vážně poškozena.

Podle prohlášení Boeingu  peníze nepůjdou přímo rodinám pozůstalých, ale na různé projekty, které mají podpořit vzdělání obyvatel nebo pomoci s životními náklady rodin, které tragické nehody zasáhly. Nepůjde o jednorázový finanční příspěvek, Boeing ho chce rozložit do několika let.

Víme, že každý, kdo nastoupí do jednoho z našich letadel nám věří. Chceme se zaměřit na to, abychom znovu tuto důvěru a jistotu cestujících v příštích měsících získali,“ řekl šéf Boeingu Dennis Muilenburg.

Při nehodách Lion Air v Indonésii a Ethiopian Airlines v Etiopii zahynulo celkem 346 lidí. Boeing už jedná mimosoudně o odškodnění přímo s pozůstalými. Boeing stomilionovou injekci oznámil den poté, co v USA vystoupili zástupci některých pozůstalých s tím, že jsou nespokojeni s přístupem Boeingu k řešení celého problému včetně toho, že se jim dosud ani zástupci firmy osobně neomluvili.

Návrat letadel 737 MAX je zatím v nedohlednu. Naposledy americký letecký úřad FAA upozornil, že v systému našel další chyby a vyzval Boeing k jejich odstranění.

Tagy boeing Let ET302 let JT 610 uzemnění letadel 737 MAX
19 komentářů