Boeing začal s testováním 777X v mrazech, připustil ztrátu až dvou pětin objednávek

Druhý testovací letoun 777X při prvním letu. Foto: BoeingDruhý testovací letoun 777X při prvním letu. Foto: Boeing

Testování na Aljašce probíhá v teplotách mezi 20 a 40 stupni pod nulou.

Rok po prvním testovacím letu zahájil Boeing další fázi zkušebních letů nového letadla 777X. Přesun na Aljašku na letiště Fairbanks souvisí s testováním v mrazivých podmínkách, které je nutnou podmínkou pro schválení typu letadla.

O testování informoval server Airline Ratings. Jde konkrétně o čtvrtý testovací letoun, který létá pod registrací N779XZ. Testování má ukázat, jak zvládá letadlo a jeho díly pobyt v mrazech. Jedním z testů je například vypnutí letadla a studený start po 24 hodinách odstavení v mrazu. Aktuální teploty ve Fairbanks se pohybují mezi minus 20-30 stupni Celsia.

Boeing aktuálně testuje celkem čtyři letadla 777X, všechny v delší verzi 777-9.

Další pokrok v testování přichází jen krátce poté, co Boeing oznámil propad počtu objednávek o téměř 40 % na 191 letadel.  Už při prezentaci výsledků firma oznámila, že první dodávka zákazníkům proběhne až na konci roku 2023, firma vývoj nového letadla účetně odepsala.

Prvními zákazníky mají být Emirates a Luftahnsa, oba dopravci už dříve oznámili škrty v objednávce.

Boeing 777X bude nejdelším dálkovým osobním letadlem, výrobce ho chystá ve dvou verzích. Unikátní je především koncept sklápěcích křídel, spekuluje se ale o možnostech jeho úprav.

Tagy 777X boeing Boeing 777X Top
2 komentáře