Boeing propustí 17 tisíc lidí, ohlásil další zpoždění nového letadla

Výroba letadla Boeing 777-9 v Seattlu. Foto: LufthansaVýroba letadla Boeing 777-9 v Seattlu. Foto: Lufthansa

Počet zaměstnanců musí „odpovídat finanční realitě“, uvedl šéf Boeingu.

Výrobce letecké techniky Boeing oznámil další velkou redukci počtu zaměstnanců. V příštích měsících dostane výpověď desetina zaměstnanců, tedy zhruba 17 000 lidí. Propouštění má postihnout všechny úrovně firmy: od manažerů po dělníky.

Šéf firmy Kelly Ortberg redukci oznámil v dopise zaměstnancům, který firma současně zveřejnila i na stránkách pro investory. Akcie firmy na škrty nejprve reagovaly poklesem, postupně ale ztrátu téměř dorovnaly.

Ortberg uvedl, že firma za poslední kvartál i kvůli stávce části zaměstnanců očekává vysokou ztrátu. Stávka zaměstnanců totiž zastavila dodávky zejména letadel 737 MAX, analytici odhadují ztrátu způsobenou protestem až na miliardu dolarů.

Pro Ortberga jde o první velké rozhodnutí od jeho nástupu do čela firmy letos v srpnu. Oznámení o propouštění přišlo jen dva dny poté, co vedení firmy zastavilo jednání s odboráři o navýšení mezd. Naposledy takto hromadně Boeing propouštěl s nástupem pandemie Covid, kdy firmu opustilo 16 000 lidí.

Boeing současně oznámil i další zpoždění dodávky prvního letadla 777X o rok. Namísto příštího roku ho mají Emirates a Lufthansa převzít až v roce 2026. Výrobce současně ukončí produkci nákladních letadel 767, doběhnou jen poslední objednávky.

Tagy 777X boeing
19 komentářů