Boeing přišel o velkého zákazníka 737 MAX, Norwegian vypověděly smlouvu na 92 letadel

Boeing 737 MAX společnosti Norwegian. Foto: WWW.IANGEORGESONPHOTOGRAPHY.CO.UKBoeing 737 MAX společnosti Norwegian. Foto: WWW.IANGEORGESONPHOTOGRAPHY.CO.UK

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle je dalším velkým zákazníkem, kterému došla trpělivost s uzemněnými letadly Boeing 737 MAX. Firma vypověděla

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle je dalším velkým zákazníkem, kterému došla trpělivost s uzemněnými letadly Boeing 737 MAX. Firma vypověděla smlouvu na dodávku celkem 92 těchto letounů a pěti dalších Boeingů 787-9, současně žádá u soudu kompenzace za vzniklé škody.

Norwegian oznámily zrušení smlouvy jen pár hodin poté, co se Boeing 737 MAX vydal na první certifikační let v USA, který by měl znamenat návrat těchto letadel do běžného provozu. Firma, která byla v zásadních problémech už před pandemií koronaviru, má dnes svoji valnou hromadu.

V oznámení pro burzu firma uvedla, že uzemnění letadel výrazně narušilo byznys letecké společnosti a způsobilo velké ztráty. Podle prohlášení aerolinky s Boiengem jednaly o kompenzacích, jednání ale zatím nepřinesla žádnou dohodu.

Jde o zatím největší zrušenou zakázku od aerolinky na letouny 737 MAX. Katalogová cena zakázky činí 10,6 miliardy dolarů. Norwegian mají ve flotile celkem 18 těchto strojů.

Norwegian měl velké problémy s Boeingem už před letadly 737 MAX. Měly objednané dreamlinery s poruchovými typy motorů, kvůli kterým si musely aerolinie najímat často náhradní letouny.

Tagy Boeing 737 MAX Norwegian Air Shuttle
16 komentářů