Boeing vzlétl na první testovací let s 737 MAX za účasti úřadu, prověří úpravy problémového software

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Rok a čtvrt po uzemnění letadel 737 MAX vzlétl problémový stroj na první testovací let, který je nutný pro jeho

Rok a čtvrt po uzemnění letadel 737 MAX vzlétl problémový stroj na první testovací let, který je nutný pro jeho opětovnou certifikaci a návrat k pravidelnému provozu.

Krátce před desátou hodinou dopolední místního času odstartoval testovací stroj z letiště Boeing Field v Seattlu k prvnímu letu za přítomnosti inspektorů z amerického úřadu civilního letectví FAA. Začala tak třídenní série zkušebních letů, během kterých má Boeing prokázat, že dostatečně upravil zejména řídící systém letadla MCAS, který stál za dvěma nehodami v Indonésii a Etiopii. Průběh zkušebního letu je možné sledovat na Flightradar24.com. Na palubě jsou jak piloti Boeingu, tak z FAA. Budou testovat letadlo i za extrémních podmínek.

FAA ve svém prohlášení uvedl, že testovací lety jsou nutnou podmínkou pro opětovné povolení pro provoz letadla. Ukončení testovacích letů nebude automaticky znamenat udělení povolení k provozu: následovat bude důkladná analýza průběhu letů, k možnému povolení by podle amerických médií mohlo dojít v září. „K povolení dojde, až budeme mít naprostou jistotu, že je letadlo bezpečné,“ uvedl FAA v prohlášení.

Akcie Boeingu reagovaly na zprávu růstem o více než desetinu, Boeing se přitom sám zatím zkušebními lety nechlubí: na svém twitterovém účtu uvedl, že dnes zahájil motorovou zkoušku na třetím testovacím letadle 777X.

Tagy boeing Boeing 737 MAX FAA uzemnění letadel 737 MAX
4 komentáře