Boeing poprvé vzlétl s létajícím autem, míří s ním hlavně do ucpaných měst

Letadlo eVTOL (electric vertical takeoff and landing), které poprvé vzlétlo v lednu 2019. Foto: BoeingLetadlo eVTOL (electric vertical takeoff and landing), které poprvé vzlétlo v lednu 2019. Foto: Boeing

Americký výrobce Boeing se vedle pokroku ve vývoji nového letadla Boeing 777X pro více než čtyři sta cestujících tento týden

Americký výrobce Boeing se vedle pokroku ve vývoji nového letadla Boeing 777X pro více než čtyři sta cestujících tento týden současně pochlubil i výrazným posunem v konstrukci jiného letadla, které je poněkud menších rozměrů.

Boeing oznámil, že poprvé vzlétl s prototypem létajícího auta, které má být řešením zejména pro dopravu ve městech, vhodné má být například i pro dodávky zásilek. Jde o kombinaci helikoptéry, dronu a letadla. Firma s tímto dopravním prostředkem míří do oboru, ve kterém chce uspět několik menších start-upů i evropský rival Airbus.

Vývoj nového „letadla“ má na starosti společnost Aurora Flight Sciences, kterou Boeing koupil. K prvnímu vzletu došlo na letišti Manassas ve Virginii.

Boeing stroj nazývá eVTOL (electric vertical takeoff and landing). „Během jediného roku jsme pokročili z konceptu až po létající prototyp,“ řekl šéf vývoje Boeingu Greg Hyslop.

Devítimetrové letadlo se během prvního pokusu vzneslo do vzduchu a po necelé minutě bez problémů přistálo. Je plně automatizované, letělo bez pilota. „Tak vypadá revoluce, protože jde o zcela autonomní řízení,“ uvedl šéf Aurora Flight Sciences John Langford. Boeing firmu koupil loni, aby mu pomohla vstoupit do segmentu samořiditelných malých letadel. Aurora současně vyvíjí pro Uber Technologies stroj pro UberAir, který má začít létat do roku 2023.

Boeing chce s letadlem dosáhnout doletu až 80 kilometrů, chystá dvě verze: pro dva a čtyři cestující.

Tagy boeing eVTOL (electric vertical takeoff and landing) samořiditelné letadlo
21 komentářů