Boeing po čtrnácti měsících obnovil dodávky dreamlinerů

První dreamliner, který Boeing předal zákazníkovi po více než roce. Foto: American AirlinesPrvní dreamliner, který Boeing předal zákazníkovi po více než roce. Foto: American Airlines

Každé letadlo bude procházet kontrolou amerického úřadu civilního letectví.

Poprvé od června 2021 převzal letecký dopravce nový Boeing 787. Dodávky dreamlinerů zastavil Boeing kvůli problémům s kvalitou výroby. První stroj po nucené pauze zamířil k American Airlines. Dopravce jich má letos převzít  ještě dalších osm. Chyběly mu pro plánovanou zahraniční expanzi.

Pro Boeing tak končí temné období, které mu přineslo zvýšení nákladů o 5,5 miliardy dolarů a prakticky zastavení výroby a další reputační problémy. Na předání zákazníkům nyní čeká přes 120 letadel, která byla už vyrobena a prochází postupně kontrolou.

Předání letadla zákazníkovi přišlo dva dny poté, co americký úřad civilního letectví znovu povolil jejich dodávku. Boeing musel kompletně proměnit svůj systém kontroly kvality.

Zastavení výroby přišlo jen krátce poté, co Boeing sestěhoval produkci jen do závodu v North Charlestonu v Jižní Karolíně. Před tím se vyráběly i v Everettu u Seattlu. S problémy ve výrobě se Boeing potýkal od roku 2020. Americký úřad bude nově kontrolovat před předáním každé letadlo.

American Airlines dnes převzaly letadlo 787-8 s registrací N880BJ. Dopravce má aktuálně 47 dreamlinerů ve flotile a 42 objednaných. Mezi dalšími zákazníky, kteří čekají na předání letadla, je Lufthansa. Ta dosud tento typ ve flotile nemá.

Tagy american airlines boeing Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner
6 komentářů