Boeing opět přerušil dodávky 737 MAX, ohlásil šestou čtvrtletní ztrátu za sebou

Výroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: BoeingVýroba Boeingu 737 MAX 8. Foto: Boeing

Boeing stále plánuje vyrábět od příštího roku 31 letadel 737 MAX měsíčně.

Výrobce letadel Boeing zastavil dočasně dodávky nových letadel 737 MAX. Důvodem jsou problémy s elektroinstalací. Boeing to potvrdil při zveřejnění hospodářských výsledků za první čtvrtletí. Za první tři měsíce snížil ztrátu na 561 milionů dolarů (zhruba 12 miliard korun). Jde o šesté čtvrtletí v řadě, kdy je Boeing ve ztrátě.

Od opětovného povolení provozu dodal Boeing zákazníkům 85 nových letadel 737 MAX, stovky dalších vyrobených ale čekají na zemi. Americký úřad civilního letectví FAA vydal minulý týden nové opatření, které přikazuje opravu elektroinstalace u celkem 109 letadel. Boeing neuvedl, kolik letadel musí opravit mezi těmi, co ještě nedodal.

Podle původních plánů měl Boeing na začátku příštího roku zvýšit produkci letadel 737 MAX na 31 kusů za měsíc. Firma zatím neuvedla, jak rychle očekává vyřešení problému, náběh výroby podle prohlášení bude reagovat na vývoj na trhu. V konferenci pro analytiky šéf Boeingu Dave Calhoun vyjádřil obavy z dalšího vývoje na trhu, zejména kvůli šíření koronaviru v Indii a z napětí mezi Washingtonem a Pekingem.

Ztráta za první čtvrtletí je výrazně nižší než ve stejném období v loňském roce, kdy ale Boeing odepsal řadu ztrátových projektů a vytvořil si velké opravné položky. Do letošního prvního kvartálního výsledku si Boeing naúčtoval také ztrátu 318 milionů dolarů z vývoje nových letadel Air Force One pro prezidenty USA. Celkové tržby v prvním čtvrtletí meziročně klesly o deset procent na 15,2 miliardy dolarů.

Za první čtvrtletí Boeing dodal celkem 77 letadel, získal objednávky na celkem 148 letadel 737 MAX a čtyři nákladní 747 pro Atlas Air.

Tagy 737 max boeing
9 komentářů