Boeing opět může dodávat dreamlinery, po dvou týdnech to povolil americký úřad

Boeing 787-9 v barvách Lufthansy. Foto: LufthansaBoeing 787-9 v barvách Lufthansy. Foto: Lufthansa

FAA nadále bude kontrolovat každé letadlo zvlášť.

Výrobce letadel Boeing získal v pátek opět povolení dodávat svým zákazníkům letadla 787. Povolil to americký úřad civilního letectví (FAA), který 23. února Boeingu pozastavil možnost nové letouny předávat dopravcům. Závada se týkala přední tlakové přepážky. Tu dodává společnost Spirit AeroSystems, která odmítla, že by šlo o její problém.

FAA ale ve svém prohlášení uvedl, že i nadále bude schvalovat každé letadlo zvlášť. V oboru je přitom běžné, že úřad schválí sériovou výrobu letadla a pak už nemusí každé letadlo schvalovat samostatně. Toto opatření FAA zavedla v reakci na problémy s kvalitou výrobu dreamlinerů.

Boeing má „na skladě“ zhruba sto dreamlinerů, které musí ještě upravit podle podmínek FAA. Poslední zastavení dodávek způsobí Boeingu podstatně menší škodu než úřední stopka na více než rok.

Dreamliner je pro Boeing klíčovým modelem v segmentu dálkových letadel. Kvůli problémům s kvalitou produkce byly dodávky letadel zastaveny na více než rok, k obnovení došlo v srpnu. Každý model před předáním ještě kontroluje úřad.

Za poslední rok dodal Boeing 31 dreamlinerů, z toho 22 v posledním čtvrtletí. Firmě se podařilo získat na letadlo další zakázky. Už v lednu došlo ale k výraznému zpomalení dodávek, dodal jen tři.

Tagy 787 boeing Boeing 787
Žádné komentáře