Boeing znovu zastavil dodávky dreamlinerů

Výroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: BoeingVýroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: Boeing

Podle Boeingu by nemělo aktuální pozastavení ohrozit roční plán na dodávky letadel.

Výrobce letadel Boeing se opět potýká s kvalitou výroby letadel 787 Dreamliner, kvůli kterým musel zastavit jejich dodávky zákazníkům.

Americký federální úřad pro letectví FAA uvedl, že požaduje ještě dodatečné zkoušky částí trupu. Firma nesmí obnovit dodávky letadel do chvíle, než úřad opět vydá povolení. Boeing na problém přišel sám minulý týden, závada se týká přední tlakové přepážky. „Upozornili jsme FAA a pozastavili dodávky 787, než dokončíme požadovanou analýzu a dokumentaci,“ uvedl Boeing v prohlášení. Podle výrobce není jakkoliv ohrožena bezpečnost. „Přestože budou ovlivněny krátkodobé dodávky, v tuto chvíli neočekáváme změnu našeho výhledu výroby a dodávek pro tento rok,“ uvedl Boeing. Letos plánuje dodat až 80 těchto letadel.

Dreamliner je pro Boeing klíčovým modelem v segmentu dálkových letadel. Kvůli problémům s kvalitou produkce byly dodávky letadel zastaveny na více než rok, k obnovení došlo v srpnu. Každý model před předáním ještě kontroluje úřad.

Za poslední rok dodal Boeing 31 dreamlinerů, z toho 22 v posledním čtvrtletí. Firmě se podařilo získat na letadlo další zakázky. Už v lednu došlo ale k výraznému zpomalení dodávek, dodal jen tři.

Tagy 787 boeing Boeing 787 Dreamliner FAA
1 komentář