Boeing má další zakázky na nákladní letadla. Ethiopian koupí 777-8F, DHL Express 777F

Boeing 777-8F v barvách Ethiopian Airlines. Foto: BoeingBoeing 777-8F v barvách Ethiopian Airlines. Foto: Boeing

Pro Boeing jde o druhého zákazníka na úplně nový typ nákladního letadla.

Americký výrobce letadel Boeing získal další zakázku na svá nákladní letadla. DHL Express si objednal šest nových letadel 777F, nového zákazníka má firma také pro úplně nový typ nákladního letadla 777-8F: Ethiopian Airlines.

Africká společnost je po Qatar Airways druhým zákazníkem, který si objednal zatím neexistující nákladní verzi nového typu letadla 777-8F. Objednávka není finální, obě strany podepsaly dohodu o porozumění, která má vést k nákupu pěti letadel. Jde o další signál smíření mezi Ethiopian Airlines a Boeingu po sporech způsobených havárií letadla 737 MAX 8.

Ethiopian Airlines chtějí nákupem nových nákladních letadel posílit v segmentu cargo letecké dopravy. „Do roku 2035 chceme být jedním z největších globálních poskytovatelů logistických služeb, proto potřebujeme zvětšit naši kapacit,“ řekla šéf aerolinek Tewolde Gebremariam.

Boeing představil model 777-8 Freighter letos v lednu, prvním zákazníkem se staly Qatar Airways. Má mít kapacitu téměř shodnou jako 747-400 v nákladní verzi se spotřebou o 30 % nižší. Dopravce má aktuálně devět letadel 777F a tři 737-800 proměněné na nákladní letouny.

Dceřiná firma Deutsche Post DHL Express oznámila, že kupuje celkem šest nových letadel 777F. Dopravce tak u Boeingu objednal celkem 28 těchto letadel, které jsou aktuálně největším a nejkapacitnějším nákladním dvoumotorovým letadlem na světě.

„Jde o investici, která dál posílí naši globální síť. Letadla propojí naše hlavní základy v Cincinnati, Lipsku a Hong Kongu a naše hlavní trhy,“ řekl Geoff Kehr, viceprezident DHL. Firma si od nasazení nových letadel snižuje menší spotřebu, v porovnání se srovnatelnými letadly o 17 %.

Boeing 777F je podle počtu objednávek nejúspěšnějším nákladním letadlem na světě, firma na něj získala přes 300 zakázek.

Tagy 777-8F 777F boeing DHL Express Ethiopian Airlines
Žádné komentáře