Ázerbájdžánský dopravce koupí nová nákladní letadla Boeing 777-8 F

Boeing 777-8F v barvách Silk Way West Airlines. Foto: BoeingBoeing 777-8F v barvách Silk Way West Airlines. Foto: Boeing

Nákladní dopravce zůstává věrný Boeingu.

Boeing má dalšího zákazníka pro svá ještě neexistující nákladní letadla. Ázerbájdžánský dopravce Silk Way West Airlines podepsal kupní smlouvu na dodávku dvou letadel 777-8 F s opcí na dodávku dalších dvou.

Pro Boeing jde o první zakázku v tomto regionu pro tento typ letadla. Ázerbájdžánský dopravce používá základnu v Baku jako hlavní hub pro spojnici zejména mezi Asií a Evropou. Boeing už dříve vedl zakázku na svých stránkách jako jistou objednávku bez uvedení jména dopravce.

Jsme dopravcem, který létá jen s Boeingy a jsme proto potěšeni, že jsme se stali jedním z prvních zákazníků nového typu letadla,“ řekl Zaur Akhundov, prezident Silk Way Group. Podle něj jde o investici do dalšího udržitelného rozvoje letecké nákladní dopravy.

Boeing nový typ uvedl na trh v lednu 2022 se zakázku pro Qatar Airways, aktuálně na něj má přes 50 objednávek. Podle výrobce má téměř stejnou kapacitu jako nákladní 747 při spotřebě nižší o třicet procent. Silk Way mají aktuálně ve flotile 12 letadel 747-8F a 747-400F, firma loni podepsala ještě smlouvu na dodávku pěti letadel 777F. Ročně firma přepraví přes 500 tisíc tun zboží.

Tagy 777-8F boeing Silk Way West Airlines
Žádné komentáře