Boeing hasí hrozbu stávky, dohodl se s odbory na zvýšení mezd o 25 %

Výroba letadla Boeing 777-9 v Seattlu. Foto: LufthansaVýroba letadla Boeing 777-9 v Seattlu. Foto: Lufthansa

Součástí dohody je i závazek vyrábět dosud neoznámeného nástupce 737 v regionu Seattlu.

Výrobce letadel Boeing dosáhl předběžné dohody s odbory zastupujícími více než 33 000 zaměstnanců. Souhlasí v ní s plošným navýšením mezd o 25 % v rámci čtyřleté kolektivní smlouvy. Uvedl to v tiskové zprávě. Dohodu považuje za historickou, může mu pomoci odvrátit hrozbu stávky.

Součástí dohody s odborovými centrálami IAM 751 a W24 rovněž je, že pokud během jejího trvání zahájí výrobce projekt nástupce letounu 737, bude se vyrábět v regionu Seattlu. Není však jasné, kdy firma projekt oznámí. Podle agentury Reuters jsou Boeing s Airbusem v raných fázích příprav strategií náhrady nejprodávanějších modelů s jednou uličkou.

Rozhodnutí Boeingu koncentrovat výrobu do Seattlu jde proti předchozím snahám vyrábět na různých místech. Toto dřívější úsilí odbory odsuzovaly.

Předběžnou dohodu ještě musí schválit zaměstnanci, které odborové organizace zastupují. Odbory ji však označily za nejlepší, jakou kdy vyjednaly. Původně přitom měly požadovat zvýšení mezd o 40 procent.

Pokud dohoda nezíská většinovou podporu, mohou se zaměstnanci stále ještě přiklonit ke stávce. V dalším hlasování by pro ni musely zvednout ruku alespoň dvě třetiny členů. Původně měla začít 13. září.

Tagy boeing USA
6 komentářů