Boeing aerolinkám: 737 MAX zůstane na zemi nejméně do poloviny roku

Boeing 737 MAX7. Foto. BoeingBoeing 737 MAX7. Foto. Boeing

Letecké společnosti nemají počítat s tím, že se letouny 737 MAX vrátí do provozu dříve než v polovině letošního roku.

Letecké společnosti nemají počítat s tím, že se letouny 737 MAX vrátí do provozu dříve než v polovině letošního roku. S nečekaným prohlášením přišel včera přímo Boeing.

„Informujeme naše zákazníky a dodavatele, že by mělo dojít ke konci uzemnění letadel v polovině letošního roku. Jde o aktualizovaný odhad na základě našich informací z certifikačního procesu,“ uvedl Boeing ve zprávě. „Bezpečný návrat do provozu je naší hlavní prioritou a jsme si jisti, že se tak stane,“ tvrdí Boeing ve zprávě.
Je tak už jisté, že letadlo zůstane na zemi déle než rok. Pro tuzemský Smartwings to znamená, že se musí bez těchto letadel obejít další hlavní sezónu. Jen za loňský rok Smartwings vyčíslily škody z uzemnění na 1,5 miliardy korun. Akcie Boeingu reagovaly na zprávu pětiprocentním poklesem, jsou na nejnižší hodnotě za poslední rok.

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí.

Boeing ještě v listopadu sebevědomě prohlašoval, že v lednu už budou uzemněná letadla létat. Nakonec ale přistoupil k zastavení výroby. Již dříve firma odhadla, že ji problémy kolem letadel 737 MAX zatím stály více než devět miliard dolarů (přes 200 miliard Kč). Příští týden oznámí Boeing své hospodářské výsledky za celý rok.

Objevují se přitom další hlasy, které Boeing vyzývají, aby letadlo přejmenoval. Loni sklidil za tento návrh prezident USA Donald Trump spíše posměch, tento týden se k němu ale přidal dlouholetý manažer z oboru. Šéf společnosti Air Lease Corporation (ALC) Steven Udvar-Hazy vyzval amerického výrobce letadel Boeing, aby přestal u svých letounů používat název MAX, protože je zdiskreditovaný. ALC je jedním z největších zákazníků Boeingu a pronajímatelem letadel na světě. U Boeingu má objednáno 150 těchto letadel.

Tagy boeing uzemnění letadel 737 MAX
39 komentářů