Boeing 737 MAX se dostal do nebezpečných bočních kmitů. Úřady v USA spustily vyšetřování

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Při kontrole technici zjistili poškození konstrukčních částí letadla.

Federální úřady ve Spojených státech vyšetřují další incident letadla Boeing 737 MAX. Stroj aerolinek Southwest Airlines se dostal do bočních kmitů, což je potenciálně velmi nebezpečné. Pilot získal nad letadlem kontrolu a bezpečně s ním přistál, technici ale pak zjistili, že stroj má některé části porušené, uvedla agentura Reuters. Boeing se k incidentu zatím nevyjádřil.

Incident se stal už 25. května, úřad o něm ale informoval veřejnost až na konci minulého týdne. Zabývá se jím americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

Boeing 737 MAX se dostal do problémů ve výšce asi 10 300 metrů, když letěl z Phoenixu v Arizoně do Oaklandu v Kalifornii.

Jev, kterému se v branži říká ‚dutch roll‘ (holandský krok), získal pojmenování po krasobruslařské technice z Nizozemska. Jde o boční asymetrické pohyby, kdy nedrží stabilitu ani ocas letounu a stroj vybočuje z požadované dráhy letu.

Úřad NTSB uvedl, že nikomu ze 175 cestujících a šesti členů posádky se při incidentu nic nestalo. Při následné kontrole ale technici aerolinek Southwest zjistili poškození konstrukčních částí letadla, dodal úřad.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že při incidentu byla poškozena záložní řídící jednotka napájení. FAA teď úzce spolupracuje s NTSB i s Boeingem na objasnění příčin. Vyšetřování naznačuje, že právě poškozená řídící jednotka mohla být příčinou potíží, uvedla agentura AP.

Piloti jsou vyškoleni, aby při takovém incidentu dokázali nad letadlem převzít kontrolu. Úřad FAA uvedl, že ostatní letecké společnosti podobné problémy nehlásily.

Boeing se dostal do vážných problémů po dvou nehodách strojů 737 MAX v letech 2018 a 2019. Celkem při nich zahynulo 346 lidí a letadla 737 MAX pak byla z rozhodnutí úřadů v celém světě na více než rok a půl odstavena z provozu.

Tagy boeing Boeing 737 MAX Dutch roll Southwest Airlines
5 komentářů