Bezplatná přeprava seniorů nad 70 let ve Středočeském kraji od neděle končí

Terminál Černý Most. Foto: RopidTerminál Černý Most. Foto: Ropid

Kraj nově zavádí celodenní jízdenku na přepravu jízdních kol.

Seniorům nad 70 let skončí od neděle možnost cestovat po Středočeském kraji zcela zdarma. Od 12. června se mění tarifní podmínky a zrušení bezplatné přepravy pro seniory nad 70 let v autobusech je jednou z hlavních změn.

Senioři nad 70 let budou nově platit poloviční jízdné, tedy stejně jako nyní senioři od 65 let. Opatření se týká autobusů i vlaků. Další novinkou je zavedení výhodných krátkodobých i jednodenních jízdních dokladů pro přepravu jízdních kol a speciální zlevněné jízdné bude zavedeno pro účastníky odboje a odporu proti komunismu a válečné veterány.

Od 12. června 2022 bude možné pro přepravu jízdních kol ve vlacích PID využít výhodné časové přepravné pro cesty na území Středočeského kraje, resp. vnějších tarifních pásmech. Na výběr bude mezi dvouhodinovým přepravným za 30 Kč a celodenním přepravným za 80 Kč (to bude platit vždy do 4:00 následujícího dne).

Tyto jízdní doklady budou platit s jakoukoli platnou jízdenkou PID cestujícího ve všech vlacích PID ve vnějších tarifních pásmech (1 až 12) a bude možné je zakoupit jak v elektronické podobě v aplikaci PID Lítačka, tak v papírové podobě na pokladnách ČD nebo u průvodčích ve vlacích ČD, KŽCD, Arriva vlaky (jen linka S49) a Die Länderbahn. Přeprava kol na území Prahy zůstane s jakoukoli platnou jízdenkou PID i nadále zdarma.

Pro účastníky odboje a odporu proti komunismu a válečné veterány, kteří se prokážou předepsaným osvědčením nebo průkazem vydaným Ministerstvem obrany ČR, bude nově k dispozici speciální zlevněný roční kupon za 365 Kč platný pro vnější tarifní pásma PID pouze na území Středočeského kraje. Tento kupon bude možné nahrát pouze elektronicky v rámci PID Lítačky a vyřídit si potřebnou žádost o slevovou kategorii bude možné pouze v budově centrálního dispečinku Dopravního podniku hl. m. Prahy v Praze 2, Na Bojišti. Toto jízdné neplatí na území hl. m. Prahy (pásma P, 0 a B) a ve vnějších tarifních pásmech nacházejících se na území krajů sousedících se Středočeským krajem.

Tagy jízdné pro seniory PID Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
135 komentářů