Bezkontaktní platbu ve voze využívá zatím 16 procent cestujících budějovické MHD

Noční trolejbus, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNoční trolejbus, České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

DPMCB zprovoznil terminály pro bezkontaktní platby jízdného přímo ve voze loni v prosinci.

Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) vydal dnes první statistiku zájmu o bezkontaktní platby ve vozy, které do ostrého provozu uvedl v polovině loňského prosince. Za duben „pípnutí“ kartou využilo téměř 16 procent cestujících. To je více než u ostatních elektronických jízdenek dohromady (SMS, elektronická peněženka Sejf).

„Už prvních pár měsíců s virtuální jízdenkou ukázalo, že se na ni skutečně vyplatilo počkat,“ uvedl ředitel DPMCB Slavoj Dolejš.

Z 23 linek českobudějovické MHD využívá virtuální jízdenku nejvíce cestujících na lince 5. Na trase ze sídliště Máj do Rožnova přes hustě osídlené sídliště Vltava, Pražské sídliště a centrum ji do konce dubna cestující využili pro více než 21 tisíc cest. Nočními linkami mezi půlnocí a pátou ranní se od prosince do dubna zatím na virtuální jízdenku svezlo celkem 726 cestujících.

„Vidíme, že virtuální jízdenku cestující nevnímají jen jako nouzové řešení, ale jako pohodlnou volbu – 63 procent jich totiž cestující zakoupili v zastávkách, na kterých je k dispozici automat,“ doplnil Dolejš. Nejoblíbenější je základní jízdenka za 20 korun na 60 minut.

DPMCB zprovoznil terminály pro bezkontaktní platby jízdného přímo ve voze 13. prosince, není přitom třeba tisknout papírové jízdenky. Platbu je možné provést elektronickou kartou, mobilním telefonem, hodinkami nebo dalšími zařízeními, která mají cestující se svou platební kartou spárována. Tato zařízení nebo karty slouží jako identifikátor při přepravní kontrole.

K cestě budějovickou MHD zůstala zachována i možnost využít papírovou jízdenku, zakoupenou v automatu nebo trafice.

Tagy bezkontaktní platby v MHD DPMCB MHD České Budějovice
2 komentáře