Berlín uzavře v červnu letiště Tegel, provoz přesune na jih města

Air Canada Rouge na letišti Berlin Tegel. Foto: www.berlin-airport.deAir Canada Rouge na letišti Berlin Tegel. Foto: www.berlin-airport.de

Klienty leteckých společností čeká v Berlíně nakonec stěhování na jižní okraj německé metropole o několik měsíců dříve, než byl poslední

Klienty leteckých společností čeká v Berlíně nakonec stěhování na jižní okraj německé metropole o několik měsíců dříve, než byl poslední plán na přesun. Valná hromada společnosti Flughafen Berlin Brandenburg GmbH (FBB) dnes odsouhlasila požadavek hlavního města a spolkového státu Braniborsko, aby bylo k 15. červnu už uzavřeno zatím největší letiště v Berlíně Tegel.

Provoz se tak přesune zatím na letiště Schönefeld na jižním okraji města. Od konce října se pak přestěhuje zázemí a odbavení dopravců na nový terminál letiště Berlin Brandenburg International. Nový terminál využívá hlavní vzletovou a přistávací dráhu Schönefeldu, jen je na její opačné straně. Otevření terminálu má devítileté zpoždění.

Uzavření Tegelu má být „dočasné“, je ale velmi reálné, že se už neotevře. Podle platného harmonogramu se má stejně uzavřít v listopadu definitivně. Pokud by došlo k zvýšení počtu cestujících, je ještě provozovatel berlínských letišť Tegel opět otevřít.

Tegel je čtvrté největší letiště v Německu, loni odbavil 24 milionů cestujících. Na Schönefeldu bylo loni 11 milionů cestujících.

 

Tagy BER Berlín Schönefeld SXF Tegel TXL
8 komentářů