Berlín schválil speciální zákon ochraňující chodce

Berlín, chodci. Foto: Flo Karr, UnsplashBerlín, chodci. Foto: Flo Karr, Unsplash

Mezi úpravami je například delší zelené světlo na semaforech pro chodce či bezpečnější chodníky.

Berlínská sněmovna schválila novelu Zákona o mobilitě, která má výrazně usnadnit život chodcům. Cílem je zlepšit kvalitu pohybu ve veřejném prostoru. Chodci jsou podle berlínských politiků ve srovnání s motoristy „v rámci současného dopravního a městského plánování přehlíženi“.

Podle nové legislativy bude muset každý z dvanácti berlínských obvodů představit do tří let konkrétní pilotní projekty, které novelu Zákona o mobilitě zohlední. Mezi úpravami, které jsou zmíněny v novele, je například delší zelené světlo na semaforech pro chodce, bezpečnější chodníky a související vybavení v okolí vzdělávacích institucí, více přechodů pro chodce, podpora bezbariérové infrastruktury (sklopené obrubníky), odstranění ploch pro nelegální parkování, ale i větší restrikce vůči cyklistům nerespektujícím pravidla silničního provozu.

„Tento zákon umožňuje transformaci města, které už nebude primárně postavené kolem automobilů, což zlepší kvalitu života všech Berlíňanů,“ uvedl Harald Moritz, člen berlínské frakce Zelených a mluvčí oddělení Dopravní politiky. Strana Zelených (Bündnis 90/Die Grünen) je v berlínské vládní koalici od roku 2016.

Zákon o mobilitě byl vypracován berlínským Ministerstvem pro životní prostředí, dopravu a ochranu klimatu a schválen v roce 2018. Cílem je především snížit počet úmrtí a vážných zranění při dopravních nehodách. Speciální pozornost byla věnována úpravě infrastruktury pro městskou cyklistiku, jako jsou například oddělené jízdní pruhy, stojany na kola nebo přestavba nebezpečných křižovatek.

Tagy Berlín chodci
21 komentářů