dkv-spojujeme

Berlín objednal 198 nových doubledeckerů, zkušební provoz skončil úspěšně

Autobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisAutobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander Dennis

Všechny autobusy mají být dodány do konce příštího roku.

Berlínský dopravní podnik Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) uplatnil opci z rámcové smlouvy se společností Alexander Dennis Limited (ADL) a od britského výrobce nakoupí dalších 198 dvoupodlažních autobusů Enviro500. Všechny mají být dodány do konce příštího roku.

Uzavření kupní smlouvy oznámil výrobce na svých stránkách. Kontrakt navazuje na dodávku prvních dvou autobusů v říjnu loňského roku, rámcová smlouva byla podepsána již v roce 2018.

BVG od října autobusy testoval ve zkušebním provozu, nakonec vyhodnotil data z provozu jako vyhovující a objednal další autobusy. Opce na dalších 230 vozidel dál platí.

Autobusy se budou vyrábět ve Velké Británii, finální montáž proběhne v závodě ve Scarborough v hrabství Yorkshire. Pro ADL jde o jeden z největších kontraktů v historii. Oproti prvním autobusům dojde k mírným úpravám některých částí, jde o reakci na poznatky z testovacího provozu.

Nové autobusy jsou 13,8 metru dlouhé, na výšku měří 4,06 metru. Přepraví až 112 cestujících, z toho 80 na sedadlech. Každá sedačka má USB zásuvku na dobíjení telefonu. Cestujícím se při nástupu zobrazuje, jak je obsazena horní paluba. Vozidla jsou plně klimatizována. Autobusy pohání motory Mercedes Benz OM936 Motor o objemu 7,7 litru a výkonu 260 kW. Autobusy jsou postaveny na míru požadavkům provozu v Berlíně.

BVG nevylučuje, že část rámcové smlouvy promění na nákup elektrických autobusů, zatím ale u dvoupodlažních vozidel zůstává u nafty. Se zhruba 400 dvoupodlažními autobusy je BVG jejich největším provozovatelem v kontinentální Evropě. Celkem má BVG zhruba 1 500 autobusů.

Autobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisAutobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisAutobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisAutobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisAutobus Enviro500 pro Berlín. Foto: Alexander DennisNový autobus Enviro 500 pro Berlín. Foto: Alexander Dennis
Tagy ADL Alexander Dennis Berlín Berliner Verkehrsbetriebe BVG dvoupodlažní autobus
21 komentářů