Berlín na tři měsíce výrazně zlevnil veřejnou dopravu, zájem je obrovský

Vlak S-Bahn na berlínském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlak S-Bahn na berlínském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Výrazně zlevněná jízdenka bude v nabídce do konce roku.

Dvacet devět eur (zhruba 710 korun) za měsíc namísto dosavadních 86 eur za stejné období mohou platit cestující v Berlíně za neomezené využívání veřejné dopravy. Město se rozhodlo navázat na devítieurovou jízdenku a až do konce roku nabídlo lidem měsíční lístek za výrazně nižší cenu.

Jízdenka platí v zónách AB, nikoliv za hranicemi města v celém dopravním svazu VBB. Braniborsko na tento experiment nechtělo přistoupit.

Zájem o jízdenku je velký: agentura DPA citovala primátorku Berlína Franzisku Giffey, podle které se prodalo již sto tisíc těchto jízdenek. Přes třicet tisíc držitelů dosud podobnou jízdenku nemělo a jde tak o nové zákazníky. Běžně v Berlíně přibývá kolem pěti až sedmi tisíc nových majitelů časových jízdenek.

Německo letos od června do konce srpna přistoupilo k experimentu s měsíční jízdenkou za devět eur. Mělo jít o kompenzaci rostoucích nákladů pro občany. Už před skončením platnosti se začaly objevovat hlasy, že by podobná jízdenka měla pokračovat, i když dráž. Berlín je zatím prvním městem, který se takto rozhodl ze svého rozpočtu výrazně zlevnit cestování veřejnou dopravou. Detailně je popsána jízdenka na stránkách VBB.

Nápad na jízdenku v Berlíně prosadili Zelení. Dosud má v Berlíně měsíční jízdenku pro zóny AB zhruba 850 tisíc lidí. Zlevněná jízdenka podle odhadů berlínské radnice přinese náklady navíc ve výši 105 milionů eur.

V Německu sílí hlasy o obnovení celostátní jízdenky, ale za vyšší cenu než devět eur. Nejčastěji se mluví o částkách 49 nebo 69 eur na měsíc.

Tagy Berlín VBB
35 komentářů