Během nouzového stavu vzrostla závažnost nehod, zemřelo 76 lidí

Nehoda na D10 u Příšovic. Foto: HZS Středočeského krajeNehoda na D10 u Příšovic. Foto: HZS Středočeského kraje

Centrum dopravního výzkumu (CDV) přineslo první čísla o nehodovosti během nouzového stavu. Ten byl vyhlášen ve čtvrtek 12. března 2020

Centrum dopravního výzkumu (CDV) přineslo první čísla o nehodovosti během nouzového stavu. Ten byl vyhlášen ve čtvrtek 12. března 2020 od 14 hodin a ukončen v neděli 17. května 2020. Počet nehod sice klesl, častěji ale měly fatální následky. Někteří řidiči tak volnější silnice brali jako povel k riskantnější jízdě.

CDV srovnávalo léta od roku 2010. „V případě těžce a lehce zraněných osob byly v letošním roce evidovány nejnižší počty. Méně osob než v letošním roce bylo usmrceno jen v roce 2017, a to celkem 72,“ uvedla Veronika Valentová, ředitelka Divize dopravního inženýrství, bezpečnosti a strategií Centra dopravního výzkumu.

Tím ale optimistické výstupy končí. Zatímco nehodovost jako taková poklesla meziročně o 30 procent, zabitých ubylo jen o 15 procent. Přibližně o čtvrtinu nižší byl evidován počet zraněných osob.

Během nouzového stavu bylo usmrceno v důsledku dopravních nehod 76 osob, tedy o 13 méně než ve stejném období loňského roku. Závažnost nehod meziročně vzrostla. Jde o ukazatel, který eviduje počet usmrcených na 1 000 nehod. Zatímco loni byla v uvedeném období evidovaná závažnost nehod 4,6 usmrcených na 1 000 nehod, letos je to 5,6 osob na 1 000 nehod. Závažnost nehod v období vyhlášeného nouzového stavu je tak meziročně o 22 procent vyšší.

Nejvíce lidí (5) zemřelo na silnicích během nouzového stavu 28. dubna 2020.

Nehody a jejich následky během nouzového stavu. Pramen: CDV

Nehody a jejich následky během nouzového stavu. Pramen: CDV

Tagy Centrum dopravního výzkumu nehody
13 komentářů