AŽD posílí svoji dominanci na českém trhu, kupuje Starmon. Bráníme se před obry, říká

Mezi produkty Starmonu patří kromě železniční zabezpečovací techniky také informační displeje pro veřejnou dopravu. Foto: StarmonMezi produkty Starmonu patří kromě železniční zabezpečovací techniky také informační displeje pro veřejnou dopravu. Foto: Starmon

Největší tuzemský výrobce zabezpečovacího zařízení posílí ještě více svůj vliv české železnici. AŽD Praha se dohodla s majiteli společnosti Starmon

Největší tuzemský výrobce zabezpečovacího zařízení posílí ještě více svůj vliv české železnici. AŽD Praha se dohodla s majiteli společnosti Starmon na ovládnutí firmy. Transakce ještě čeká na povolení od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. AŽD považuje fúzi i za obranu před spojením Siemensu a Alstomu.

Chystanou transakci potvrdil deníku Zdopravy.cz generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle, podle kterého by měl být obchod vyřešen do konce roku. Vedení Starmonu je zatím opatrnější. „Tyto informace jsou v tuto chvíli pod sankcemi neveřejné,“ řekl jednatel Starmonu Jan Šichan.

AŽD Praha kupuje firmu, kterou dobře zná, neboť s ní dlouhodobě spolupracuje. Starmon je často subdodavatelem AŽD u řady zakázek na české železnici.

Podle Chrdleho musí české firmy čelit velké evropské a světové konkurenci. „V lednu právně vstoupí v platnost fúze dvou obrovských hráčů v železničním segmentu, Siemensu a Alstromu. Myslel jsem si, že evropské instituce nikdy nemohou dát souhlas k této fůzi, ale opak je pravdou. Naše připravovaná fúze s firmou Starmon je pouze chabou a malou obranou před těmito masivními fúzemi, které mají podřídit trh velkým globálním monopolům,“ řekl Chrdle. Podle něj budou mít po spojení zhruba 8 % evropského trhu. V Česku má firma výrazně nadpoloviční podíl.

Zpráva o spojení přichází pár let poté, co ministr dopravy Dan Ťok prohlásil, že chce bojovat s monopoly na železnici. SŽDC bude teď ještě více pod vlivem jedné silné firmy, zahraniční výrobci se českému trhu se zabezpečovacím zařízením dosud kvůli dlouhému schvalování spíše vyhýbají.

Starmon patří šesti fyzickým osobám, které jsou současně i ve vedení firmy. Po rekordním finančním roce 2014/15, kdy tržby dosáhly téměř tři čtvrtě miliardy korun, spadly v posledním finančním roce na 258 milionů korun. Firma je dlouhodobě zisková, podle výroční zpráva vydělala od října 2016 do konce září 2017 15 milionů korun. Firma se sídlem  v Chocni se zabývá vývojem i výrobou železniční zabezpečovací techniky.

Největší částí byznysu Starmonu jsou elektronická stavědla, která dodává například i na Ukrajinu či do Gruzie. Kromě zabezpečovacích zařízení se zabývá například i diagnostikou závad železničních vozidel nebo informačními zařízení pro cestující, pro veřejnou správu vyvinula informační zařízení EZOP, což je elektronická úřední deska.

AŽD Praha dosáhla v posledním finančním roce obratu 6,9 miliardy korun, vydělala 391 milionů korun.

Tagy AŽD Praha Starmon
17 komentářů