Až 30 % dotace na nákup elektrokola. V USA řeší velkou podporu přesunu lidí z aut na elektrokola

Elektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace TipsportElektrokola NextBike v Berouně. Foto: Nadace Tipsport

Nový zákon má přilákat více lidí z aut na ekologičtější elektrokola.

Kongres ve Spojených státech amerických začíná řešit nový zákon, který by měl výrazně lidem usnadnit nákup elektrokol. Kongresman Jimmy Panetta představil návrh zákona, který by přinesl daňovou slevu ve výši až 30 % z nákupní ceny nového kola. Podpora je zastropovaná na 1 500 dolarů, platila by pro kola s cenovkou nižší než 8 tisíc dolarů.

„Elektrokola nesmí být jen pro některé skupiny lidí. Jsou velmi praktickým způsobem pro cestování, který pomůže snížit naše uhlíkové emise,“ řekl Panetta. Podle něj návrh směřuje k tomu, aby se elektrokola stala dostupnější pro více skupin obyvatel.

Panetta věří, že nižší nákupní cena přesvědčí více lidí používat elektrokola namísto aut, zejména pro kratší cesty po městech.

Podle návrhu bude daňová sleva možná při nákupu elektrokola jednou za tři roky. Panetta ve svém návrhu vysvětluje tím, že emise skleníkových plynů mohou jen při navýšení používání elektrokol o 15 % na úkor aut klesnout o 11 %. Argumentuje i tím, že elektrokola přinutí lidi více se hýbat.

V USA je už možná daňová sleva při nákupu elektromobilů nebo elektrických motorek.

Elektrokola čelí zejména u lidí s běžnými koly často posměškům, že jde o dopravu pro líné. I přesto je efekt elektrokol značný: spotřeba energie na elektrokole je mnohonásobně nižší, než když jede tu samou vzdálenost člověk s výrazně těžším autem.

Nedávná studie v Norsku navíc ukázala, že lidé díky elektrokolům výrazně prodlužují průměrnou délku, jakou na kole překonávají. U těch, kteří jezdili dříve na kole bez baterie, stoupla z 2,1 na 9,2 kilometru denně.

Tagy daňová podpora nákupu elektrokol e-bike elektrokola USA
76 komentářů