Až 135 korun na sedačku a den. Stát spouští podporu zájezdovým dopravcům

Autobusy společnosti Alva Tour. Foto: Alva TourAutobusy společnosti Alva Tour. Foto: Alva Tour

Miliarda má pomoci dopravcům přežít krizi či alespoň důstojně ukončit podnikání.

Ministerstvo dopravy spouští program, v rámci kterého nalije (za letošek) až miliardu korun sektoru zájezdové autobusové dopravy. Peníze mají zájezdovým dopravcům zmírnit důsledky covidové nákazy. Žádosti bude možné podávat od pondělí výhradně elektronicky po dobu 30 dnů.

„Zájezdoví dopravci se kvůli rušeným akcím dostali s počtem objednávek takřka na nulu. Program Covid-Bus umožní podnikatelům v nepravidelné autobusové dopravě překlenout tuto krizi, v horším případě alespoň ukončit podnikání a zmírnit dopady na samotný trh i na osobní život podnikatelů,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Výše podpory se bude odvozovat od emisní třídy autobusu, u nejvyšší Euro VI bude činit 135 korun na sedačku a den. Podpora bude vyhodnocena a proplacena ve 4. čtvrtletí. Podle MD většina firem v oboru provozuje 1 až 3 autobusy, které jsou pořizovány zejména na leasing.

„Jedná se navíc o sektor s velmi nízkou marží. Kombinace těchto faktorů vede k tomu, že úvěrování podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě je extrémně složité, mnohdy vázané na osobní majetek podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě. To také vede rovněž k obtížné možnosti čerpat úvěrové programy COVID realizované ministerstvem průmyslu a obchodu,“ uvedlo ministerstvo dopravy.

Podrobnosti pro dopravce jsou na stránkách úřadu.

Výše příspěvku na sedačku podle emisní normy  Dotace na sedačku a den
EURO II 15 Kč
EURO III 28 Kč
EURO IV 40 Kč
EURO V 62 Kč
EURO VI 135 Kč

Pramen: MDČR

Tagy covidbus Ministerstvo dopravy zájezdové autobusy
14 komentářů