Autobusy vycházejí dráž, než dopravní podniky čekaly. V Plzni vyhrál SOR, v Ústí Iveco

Autobus SOR NB12 v Plzni. Foto: PMDPAutobus SOR NB12 v Plzni. Foto: PMDP

Dva tuzemské dopravní podniky dokončily středně velké zakázky na nákup nových autobusů. Soutěže skončily podle očekávání: vyhráli výrobci, kteří ve

Dva tuzemské dopravní podniky dokončily středně velké zakázky na nákup nových autobusů. Soutěže skončily podle očekávání: vyhráli výrobci, kteří ve městech dlouhodobě jezdí. Vyplývá to z informací na profilech zadavatele. V obou případech autobusy vyjdou dráž, než dopravní podniky očekávaly.

Ústí nad Labem pořídí celkem devět autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn, dodá je společnost Zliner. Ta je distributorem autobusů společnosti Iveco. Podle registru smluv  za devět autobusů dopravce zaplatí 66 milionů korun, odhadovaná cena byla 50,8 milionu korun. Zliner byl jediným soutěžícím. Podle smlouvy bude dodáno prvních pět autobusů do konce příštího roku, další čtyři do konce března 2020. Půjde o dvanáctimetrové autobusy Iveco Urbanway, ústecký dopravní podnik na jejich nákup získá evropskou dotaci.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) poptávaly celkem dvanáct nízkopodlažních dvanáctimetrových autobusů s dieselovým pohonem. Také v Plzni nakonec cena výrazně překročila odhady: z původních 48 milionů se vyšplhala na 65,8 milionu korun. Zvítězil SOR. Vedle něj bylo ve hře také Iveco, nabídlo ale vyšší cenu. Příští rok mají PMDP koupit celkem osm autobusů, další čtyři v roce 2020. V Plzni aktuálně jezdí 49 autobusů značky SOR. Zveřejněná smlouva neobsahuje informace, o jaký typ autobusu půjde; mělo by jít nejspíše o SOR NS12.

Zdražování autobusů souvisí se situací na trhu: výrobci jsou vyprodaní na několik měsíců dopředu a často musejí zakázky odmítat.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Iveco Bus Plzeňské městské dopravní podniky PMDP SOR Libchavy
5 komentářů