Autobusy místo vlaků, chybějící strojvedoucí, odklon přes Žilinu. Jak se železnice vzpamatovává z povodní

Ostrava-Svinov po povodních 16. září 2024. Foto: Správa železnicOstrava-Svinov po povodních 16. září 2024. Foto: Správa železnic

Koridor z Hranic do Bohumína zůstává mimo provoz, do Polska jede jediný dálkový vlak.

Provoz na většině tratí v Česku se po povodních postupně vrací k normálu. Velké komplikace čekají cestující hlavně v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Po prvních dnech mimořádností začíná plně jezdit ve vybraných úsecích náhradní autobusová doprava.

Dva ze tří dopravců (České dráhy a RegioJet) na trase Praha – Ostrava mají aktuálně zavedené náhradní autobusy mezi Hranicemi a Ostravou-Svinovem. Z Hranic do Ostravy je koridor neprůjezdný. Dopravci všem cestujícím doporučují sledovat jejich webové stránky a aktuální informace přímo u nich. Leo Express plánuje zavedení autobusů od zítřka.

RegioJet nasazuje náhradní autobusy z Hranic na dvě trasy: Hranice na Moravě – Ostrava a zpět a Hranice na Moravě – Suchdol nad Odrou – Studénka. „Na železničních stanicích a zastávkách náhradní dopravy cestující mohou vyhledat koordinátory RegioJet, kteří jim poskytnou asistenci,“ dodala mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Od dnešního poledne dochází k přesunutí zastávky náhradní autobusové dopravy v Ostravě přímo k železniční stanici Ostrava-Svinov z dočasné zastávky Svinovské mosty. Ve směru z Ostravy do Prahy autobusy dorazí na autobusové nádraží v Hranicích na Moravě deset minut před plánovaným odjezdem vlaku, což zajišťuje dostatečný čas na bezproblémový přestup. Návaznost mezi autobusy a vlaky garantuje RegioJet i na lince R8 Brno – Bohumín. V úseku Ostrava – Bohumín ale doprava zavedena není vůbec.

Návrat vlaků do Koutů i Šumperka

České dráhy mezi Ostravou a Hranicemi provozují aktuálně kyvadlovou náhradní dopravu, upozorňují na omezený rozsah. Včera večer byl obnoven provoz v úseku Jihlava – Horní Cerekev, první vlaky linky R11 projely úsekem včera večer kolem 18:00 hod. Došlo k obnovení provozu v úseku Zábřeh na Moravě – Šumperk, jezdí se již také do Koutů nad Desnou. Vlaky linky Ex1 jsou od včerejšího večera z důvodu dočasného nedostatku strojvedoucích z Bohumínska do odvolání částečně zrušeny. Dnes se to týká spojů EC 114, EC 116, EC 142, EC 144, IC 510, IC 516, IC 518, SC 500, SC 506, SC 240.

Částečná náhradní autobusová doprava je dnes zavedena na lince R27. Na trati Olomouc – Krnov budou v provozu autobusy v úseku Moravský Beroun – Bruntál a zpět. Na trati Opava – Krnov pak bude od dnešního odpoledne zavedena náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Opava východ a Krnov.

V mezinárodní dopravě platí kompletní zastavení provozu dálkových vlaků do Polska. Jedinou výjimkou bude noční vlak RegioJetu do polské Přemyšle na hranicích s Ukrajinou. Vlak pojede velmi netradiční a delší trasou přes Vsetín, Púchov a Žilinu, odkud se vlak vrací nejprve zpět na české území a pak překročí hranici s Polskem v Petrovicích u Karviné. Vlaky do Budapešti nadále nejezdí v úseku Vídeň – Hegyeshalom kvůli poničené trati, všechny spoje tak zatím končí a začínají na této trase ve Vídni.

Tagy České dráhy LEO Express povodně RegioJet
46 komentářů