Autobusoví dopravci ve Středočeském kraji budou mít smlouvy až do roku 2024

Autobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPIDAutobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPID

Středočeský kraj využije možnosti dané zákonem a prodlouží s částí dopravců bez soutěže smlouvy se stávajícími autobusovými dopravci o pět

Středočeský kraj využije možnosti dané zákonem a prodlouží s částí dopravců bez soutěže smlouvy se stávajícími autobusovými dopravci o pět let až do roku 2024, s dalšími pak uzavře nové rovněž bez soutěže. Současně začne už s přípravou velkého tendru na desetiletý provoz, aby od 1.12.2024 vyjely výhradně vysoutěžené spoje.

O prodloužení stávajících smluv má jít v 15 případech, nová smlouva přímým zadáním bude v 17 případech. O smlouvách mají definitivně rozhodnout v srpnu krajští zastupitelé, záměr přímého zadání a prodloužení již schválili radní.

Podle Michala Štěpána, ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje, jsou důvodem prodloužení smluv velké investice dopravců v posledním roce do nových vozidel. V praxi tak přibude linek, na které se nasadí delší patnáctimetrové, případně kloubové autobusy, významně přibude klimatizovaných vozidel. „Jde o reakci na nárůst počtu cestujících a zvyšování kvality přepravy,“ dodal.

Kraj chce v nových soutěžích přejít i na nový systém smluv: budou brutto, tržby budou tedy kompletně rizikem kraje jako objednatele.

Kraj ročně objednává u autobusových dopravců 52 milionů kilometrů, za autobusy zaplatí zhruba 1,2 miliardy korun.

Tagy autobusová doprava ve Středočeském kraji Středočeský kraj
15 komentářů