Autobusová integrace dosáhla k Nymburku a Kolínu, hejtmance se nelíbí název PID

Autobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPIDAutobus Solaris Urbino společnosti ČSAD Střední Čechy v nových standardech PID. Autor: ROPID

Pražská integrovaná doprava v neděli opět rozšíří svou územní působnost, když zahrne autobusové linky v okolí Nymburka, Poděbrad a Kolína.

Pražská integrovaná doprava v neděli opět rozšíří svou územní působnost, když zahrne autobusové linky v okolí Nymburka, Poděbrad a Kolína. Integrace má přinést oblasti nové autobusové linky a lepší návaznosti na vlaky. Celkem zahrne 19 obcí.

Území spadá do 5. až 7. tarifního pásma. V rámci rozšíření PID bude zavedeno šest nových autobusových linek namísto osmi původních.

„Změny znamenají více autobusů pro většinu obcí. Proti dnešku se v jízdních řádech nových linek objeví také víkendové spoje a také spoje, které pojedou dopoledne v pracovní dny nebo později v podvečer, aby se lidé dostali domů i mezi 18. a 20. hodinou. To vůbec nebylo pro řadu obcí v této oblasti zatím běžné,“ uvedl zástupce ředitele pro dopravu a marketing krajské organizace IDSK Martin Jareš.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) se přitom vedle chvály výhod vyplývajících z integrace pozastavila nad názvem celého systému. Podle ní označení Pražská integrovaná doprava je přežité a nepřesné. „Doufám, že se nám brzy podaří změnit název PID. Počet spojů a velikost zaintegrovaného území jsou nyní v našem kraji podstatně větší než v Praze,“ uvedla hejtmanka.

Integrace autobusové dopravy do PID má přitom zpoždění za vlakovou dopravou, která už do systému spadá na celém území kraje. Cílem IDSK pro letošek je proto dokončení integrace až na hranice kraje i u autobusů.
Připravuje se proto integrace Příbramska, Hořovicka a Berounska, Benešovska, Kutnohorska a dalších oblastí.

NOVÉ AUTOBUSOVÉ LINKY PID

673** Nymburk – Budiměřice – Chleby – (Nový Dvůr) – Oskořínek – Hrubý Jeseník – Mečíř – Křinec – Bošín – Sovenice
674** Nymburk – Budiměřice – Rašovice – Netřebice – Malý Vestec – Vestec – Křinec
(vybrané spoje pokračují jako linka H12 do Rožďalovic)
675* Kolín – Nová Ves I – Velim – Cerhenice – Cerhýnky – Dobřichov – (Radim) – Pečky
676** Nymburk – Kovansko – Bobnice – Jíkev – Studce – Loučeň
678* Poděbrady – Oseček – Sokoleč – Cerhenice – Cerhýnky – Dobřichov – Pečky
679* Poděbrady – Sokoleč – Oseček – Pňov-Předhradí – Velim – Vítězov – Kolín

PRODLOUŽENÍ STÁVAJÍCÍ LINKY PID

432 Linka bude od 10. března 2019 prodloužena od Lysé nad Labem a Milovic přes Luštěnice až do Mladé Boleslavi.

*Tyto autobusové linky navazují v Poděbradech na rychlíky z/do Prahy a mají také přípoje na osobní vlaky z/do hlavního města ve Velimi či Cerhenicích. Sokoleč díky nové lince 679 získává přímé spojení s Kolínem.

**Nové autobusové linky 673, 674 a 676 budou většinou spojů navazovat v Nymburce na osobní vlaky i rychlíky do/z Prahy i do/z Kolína.

Kompletní přehled změn je na stránkách PID.

[yop_poll id=“15″]

Tagy IDSK integrace PID Středočeský kraj Top
59 komentářů