Auto roku v bazarech? Necelých devět let stará oktávka, ojetinám vládly diesely

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Škoda Octavia byla loni nejprodávanějším autem nejen na trhu nových vozidel, ale i v autobazarech. Vyplývá to z analýzy trhu

Škoda Octavia byla loni nejprodávanějším autem nejen na trhu nových vozidel, ale i v autobazarech. Vyplývá to z analýzy trhu ojetých vozidel, kterou zpracovala společnost AAA Auto, která kontinuálně monitoruje trh ojetých automobilů po celé střední Evropě.

Podle analýzy se loni nabízelo v Česku cekem 903 682 ojetých vozů, jejichž průměrná cena byla 135 tisíc korun a průměrně měly najeto 152 tisíc kilometrů. Prvenství obhájil vůz Škoda Octavia, který se nejčastěji nabízel za 149 900 korun, se 165 524 najetými kilometry a s průměrným stářím 8,8 roku.

„Ekonomická situace v loňském roce přála trhu s ojetými automobily, proto se jich také na trhu protočilo poměrně dost. Smutnější je, že stále roste počet aut dovážených ze zahraničí. V roce 2018 jich bylo z celkového počtu inzerováno 39 %, z nichž většina byla v dieselu, tedy motorizaci, která je u našich západních sousedů nevyhovující,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, kam patří značka AAA AUTO.

Polovinu (50,1 %) z inzerovaných vozů v roce 2018 tvořila auta poháněná dieselovým agregátem. Těch bylo nabízeno 452 879. Benzínové ojetiny, kterých na trhu během loňska bylo k dispozici 424 737, představovaly 46,9 % z celkové nabídky. Zbytek automobilů tvořily vozy poháněné na alternativní paliva, ze kterých je stále nejpopulárnější LPG. Významně přibývá inzerovaných elektromobilů (nárůst o 86 %) a hybridů (nárůst o 53 %), o které je zájem i ze strany kupujících.

Loni se na českém trhu nabízelo celkem 89 244 vozidel Škoda Octavia. „Škoda Octavia je již po několik let u českých řidičů jasnou volbou číslo jedna. Velkou předností je její obrovský zavazadlový prostor bez ohledu na typ karoserie. Pro Čechy je Škodovka stále symbolem národní hrdosti,“ říká Topolová. Na dalších místech je Škoda Fabia následovaný Volkswagenem Passat. . Raritou v desítce nejpopulárnějších modelů u nás je nejčastější průměrný nájezd u Škody Rapid. Zatímco „vítěz“ TOP 10, tedy Škoda Octavia, byl vloni nejčastěji ve věku 8,7 roku a celá první desítka pak ve věku 9,4 roku, Rapid má průměrné stáří 1,5 roku a 21 tisíc najetých kilometrů. Jde tak zjevně o vozy po ukončení krátkodobého leasingu.

TOP 10 nejinzerovanějších ojetých aut na českém trhu. Foto: AAA Auto

TOP 10 nejinzerovanějších ojetých aut na českém trhu. Foto: AAA Auto

Tagy AAA Auto trh ojetých vozidel 2018
11 komentářů