Aurora. Ve Velké Británii vybrali jméno nové jednotky řady 810

Jednotky Class 810 pro East Midlands Railway získají název Aurora. Foto: Hitachi RailJednotky Class 810 pro East Midlands Railway získají název Aurora. Foto: Hitachi Rail

Dopravce má objednáno celkem 33 nových jednotek, vyjedou v roce 2023.

Společnost East Midlands Railway vybrala nové jméno pro své nové jednotky Class 810, které mají od roku 2023 jezdit mezi Londýnem, Nottinghamem a Sheffieldem. Název, který zejména v zemích bývalého východního bloku může kvůli stejnojmennému křižníku vyvolávat spíše pobavení, vybrala firma z více než 2000 návrhů v soutěži cestujících.

Porota název vysvětluje dvěma významy: Aurora byla římskou bohyní úsvitu, aurora borealis také znamená polární záři. Ta vzniká interakcí vysokých vrstev zemské atmosféry na nabité částice přicházející ze Slunce. Dopravce to přirovnává k možnosti nových jednotek jezdit i na elektřinu.

Jednotky Class 810 jsou bimodální, umožňují jízdu na elektřinu i naftu. Nové vlaky pro dopravce vyrábí společnosti Hitachi Rail. Jednotky budou pětivozové, celkem jich má jejich budoucí provozovatel Abellio patřící pod holandské státní dráhy objednáno 33 souprav v hodnotě 400 milionů liber. Nasazení bimodálních jednotek bylo podmínkou soutěže o koncesi k provozu těchto spojů, část trasy prochází elektrizací na střídavý proud.

Výroba nových jednotek má začít ještě letos, poprvé se začnou testovat v roce 2022. Vyrábět se budou v hlavním závodě Hitachi Rail v Newton Aycliffe v hrabství Durham.

Tagy Aurora Class 810 East Midlands Railways Hitachi Rail Top
46 komentářů