AURES: Ceny ojetin po letech klesají, snížil se ale i počet aut v české nabídce

Nejčastěji nabízenou značkou na českém trhu byla Škoda, následuje Volkswagen a Ford.

Střední hodnota ceny ojetých automobilů inzerovaných v červenci na českém trhu po několika letech ovlivněných pandemií a válkou na Ukrajině poprvé klesla, oproti květnu o devět tisíc korun na 199 990 korun. Klesá ale i nabídka ojetých aut. Na českém trhu bylo v červenci 104 533 ojetin, což je o šest tisíc méně než předešlý měsíc. Mírně roste stáří aut (medián 10,7 roku) a počet najetých kilometrů (156 tis.). Vyplývá to z analýzy trhu, kterou pravidelně provádí společnost AURES Holdings, provozovatel sítě autocenter AAA Auto a Mototechna.

„Poslední měsíce dochází postupně ke stabilizaci českého sekundárního automobilového trhu. V červenci na to navázal další pozitivní trend, kdy konečně začala cena ojetých automobilů klesat. Je to sice doprovázeno i mírným poklesem v nabídce, to je ale spíše dáno letní sezónou, kdy lidé méně častěji nabízejí automobily k prodeji. Poptávka ale naopak neklesá,“ sdělil Petr Vaněček, provozní ředitel a člen představenstva AURES Holdings.

Mírný nárůst stáří aut je podle něj způsobený lehkým úbytkem zánovních aut v nabídce. Nicméně i v případě zánovních automobilů lze podle Vaněčka vidět pokles ceny, a to meziměsíčně o 11 tisíc korun na 639 tisíc korun. „Pokles ceny je znát i u vozů na alternativní pohony. Například cena hybridů klesla v červenci dokonce o 24 900 korun a pohybovala se nejčastěji na úrovni 625 tisíc korun. Ojeté elektromobily se prodávaly za 800 tisíc korun,“ doplnil manažer.

Nejčastěji nabízenou značkou na českém trhu byla opět Škoda s 25 793 nabídnutými vozy, následoval Volkswagen (14 277 aut) a Ford (7 202 aut). Z modelů aut bylo inzerováno nejvíce vozů Škoda Octavia (9 930 aut), Škoda Fabia (6 420 aut) a Škoda Superb (3 306 aut). Dvacet procent nabízených aut bylo ve verzi kombi a jen o 600 méně SUV. Nejčastěji lze v nabídce najít vozy s naftovým motorem (44,2 %), následuje benzin (32,6 %).

Nejčastěji v tuzemsku nabízeným elektromobilem stále BMW i3 (8,8 %) a hybridem Toyota C-HR (9 %).

Tagy AAA Auto Aures Holdings trh ojetých vozidel
10 komentářů