dkv-spojujeme

Arriva začne od prosince provozovat vlaky z Liberce až do Jaroměře, České dráhy se vrátí do Lomnice

Jednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Arriva bude na lince Liberec – Jaroměř garantovat nasazení nízkopodlažních jednotek Siemens Desiro. Do Lomnice se vrátí motorové vozy 810.

Osobní železniční doprava mezi Jaroměří a Libercem bude od prosincové změny jízdního řádu v režii jediného dopravce: společnosti Arriva vlaky.

Od prosince dojde v Libereckém a Královéhradeckém kraji k další, již dříve naplánované výměně dopravců. Arriva vlaky začne jezdit i v úseku Stará Paka – Jaroměř s osobními vlaky, České dráhy nahradí Arrivu mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou. Pro České dráhy jde o částečnou ztrátu výkonů. Cestující do Jaroměře čeká zlepšení komfortu. Místo motorových vozů řady 810 zde začnou jezdit jednotky Siemens Desiro. Naopak do Lomnice nad Popelkou se místo nízkopodlažních vlaků vrátí vysokopodlažní 810.

Změnu dopravce potvrdil Liberecký kraj, vyplývá i z návrhů jízdních řádů jak pro trať 030 Jaroměř – Liberec, tak 046 Stará Paka – Lomnice nad Popelkou. Arriva se k zakázce dostala už dříve, když kraj vybíral dopravce pro linku L3. Po dohodě s Královéhradeckým krajem dojde k jejímu prodloužení do Jaroměře. Naopak České dráhy budou jezdit do Lomnice nad Popelkou na základě nové smlouvy s Královéhradeckým krajem.

Oba kraje postupují na společných mezikrajských linkách dlouhodobě ve shodě a vzájemné koordinaci. Cestujícím je zajištěna doprava v logických ucelených relacích bez přestupů vyvolaných správními hranicemi,“ řekl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Arriva dosud provozuje rychlíky z Liberce až do Pardubic a na stejné trati osobní vlaky z Liberce do Staré Paky a Lomnice. „Převzetí provozu vlaků regionální dopravy mezi Starou Pakou a Jaroměří znamená navýšení turnusové potřeby o jednu jednotku. Na osobních vlacích linky Liberec – Stará Paka – Jaroměř bude garantováno nasazení Desir,“ upřesnil mluvčí Arrivy Jan Holub.

Na trať do Lomnice nad Popelkou se v prvním roce nové smlouvy vrátí převážně vozy řady 810 (dva páry vlaků v pracovních dnech poveze motorový vůz řady 843), v dalších letech je plánována postupná obnova vozového parku. Některé vlaky pojedou do Lomnice přímo z Městce Králové.

Tagy Arriva vlaky České dráhy Královéhradecký kraj Liberecký kraj linka L3 Liberec - Turnov - Stará Paka- Jaroměř trať 030 Liberec - Pardubice trať 046 Stará Paka - Lomnice nad Popelkou
192 komentářů